Ook de boekhouding lacht mee: dubbele zege levert Club nog eens miljoenen op

Ook de boekhouding lacht mee: dubbele zege levert Club nog eens miljoenen op

14 september - 16:00 Laatste update: 20:00
8

Club Brugge beleeft hoogdagen op het kampioenenbal. Nadat op de openingsspeeldag Bayer Leverkusen voor de bijl ging (1-0), maakte de Belgische landskampioen dinsdagavond ook brandhout van FC Porto (0-4). Die topprestaties doen op sportief vlak wegdromen, maar ook financieel boert Club daardoor luidruchtig. VoetbalPrimeur.be maakt een (erg tijdelijke) balans op.

Twee wedstrijden, twee overwinningen in de Champions League. De tijd dat Club Brugge enkel naar Europa's sterkste competitie afzakte om de onweerstaanbare vetpotten op te strijken, ligt al even achter ons. De laatste jaren heeft Blauw-Zwart hemel en aarde bewogen om ook tussen de witte krijtlijnen een belangrijke rol te vervullen. Deze jaargang lijkt dat meer te lonen dan ooit.

En zoals dat in het voetbalwereldje gaat, monden sportieve glansprestaties vanzelf weer uit in ... een extra zakcentje. Als deelnemer aan de groepsfase van de Champions League (nota bene als enige Belgische deelnemer) heeft Club sowieso al een gouden gans in huis gesleept. VoetbalPrimeur.be rekende eerder al uit dat de UEFA zo'n 26 miljoen euro zal overschrijven op de Brugse rekening. Gewoon om mee te doen, voor alle duidelijkheid.

Arbeid loont
Sportieve successen moeten echter ook beloond worden, dat is niet meer dan logisch. Dankzij de knappe overwinningen tegen Leverkusen en Porto heeft Club Brugge zich van nog wat meer appeltjes voor de dorst verzekerd. Per driepunter krijgt een deelnemer namelijk een bonus van 2,8 miljoen euro. Maal twee geeft dat een voorlopige prijzenopbrengst van 5,6 miljoen voor de West-Vlamingen.

Dat bedrag komt uiteraard bovenop de eerdere startsom van ongeveer 26 miljoen euro. In totaal heeft Club de kaap van de 30 miljoen nu dus al gerond. En we zijn pas halverwege september ... De komende vier speeldagen krijgt de regerende titelhouder nog enkele mogelijkheden om dat bedrag verder op te krikken. Voor de volledigheid: ook een gelijkspel doet de kassa rinkelen, zij het met 'slechts' 930.000 euro. Oh ja, aangezien dromen vrij staat, bij een historische plaatsing voor de achtste finales zou Club nog eens 9,6 miljoen extra opstrijken.

Transfermarkt
Daar blijft het evenwel niet bij, want overwinningen in de Champions League hebben ook een positieve invloed op de waarde van de spelersgroep. Uitblinkers als Abakar Sylla of Ferran Jutglá zullen hun transferwaarde nu al aardig zien oplopen. Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe beseffen maar al te goed hoe dat in zijn werk gaat. Het recordbedrag van ruim 32 miljoen euro dat zij voor Charles De Ketelaere ontvangen hebben, was grotendeels te danken aan diens overtuigende wedstrijden op het miljardenbal.

Misschien is Kamal Sowah nog wel het meest uitgelezen voorbeeld. Vorige zomer telde Club Brugge liefst negen miljoen euro neer om hem in huis te halen, maar na een ondermaatse start leek zijn liedje al uitgezongen op Jan Breydel, zeker omdat ook een uitleenbeurt aan AZ geen soelaas bracht. Plots ziet de wereld er echter helemaal anders uit. Over de eerste twee CL-duels heen was Sowah één van de grootste uitblinkers, waardoor hij straks (wie weet?) zelfs meer kan opbrengen dan zijn oorspronkelijke prijskaartje. Of hoe de Europese bühne een katapult kan zijn naar vette inkomsten!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie