Uitkijken naar speeldag 8 : Europese trampoline naar meer en ‘rien ne va plus’

Uitkijken naar speeldag 8 : Europese trampoline naar meer en ‘rien ne va plus’

09-09-2022 17:00 Laatste update: 22:10
1

Na een deugddoend Europees intermezzo is de Jupiler Pro League weer aan zet. Speeldag acht herbergt enkele leuke affiches om naar uit te kijken, maar als het van VoetbalPrimeur.be afhangt, zit je eigenlijk best van vrijdag- tot zondagavond voor de buis. Vijf trekpleisters!

Europese trampoline?
Tien op twaalf in Europa, de Belgische clubs zijn al met slechtere rapporten teruggekeerd, om een eufemisme te gebruiken. Nu is het absoluut zaak om die fraaie lijn door te trekken, óók in de vaderlandse competitie. Club Brugge zou geen problemen mogen kennen in Seraing, maar RSC Anderlecht (op KVC Westerlo) en Union Saint-Gilloise (thuis KRC Genk) konden wel een duwtje in de rug gebruiken. Of doet die Europese overwinning zelfs dienst als een ware trampoline?

Rien ne va plus
De teerlingen zijn geworpen, althans op transfervlak. Sinds vorige dinsdag heeft de zomermercato haar poorten onherroepelijk gesloten. Supporters kijken dan ook reikhalzend uit naar die laatste lading nieuwkomers. Vooral bij Standard Luik toverde Deadline Day een lach op het gezicht, want van Steven Alzate, Marlon Fossey en Philip Zinckernagel mag toch wat verwacht worden. Buiten Sclessin zal de terugkeer van Nacer Chadli op belangstelling kunnen rekenen, terwijl het mes tussen de tanden van Birger Verstraete KV Mechelen aan meer slagkracht moet helpen. En wat kunnen de last-minute nieuwkomers bij KV Kortrijk en SV Zulte Waregem?  

Duel der uitersten
Zo ontzettend vaak gebeurt het niet in een lopend kampioenschap, de koploper die de hekkensluiter partij geeft. Royal Antwerp FC krijgt zondag ‘in principe’ één van de eenvoudigste wedstrijden van het jaar voorgeschoteld, zelfs met het thuisvoordeel van Cercle Brugge. ‘In principe’ staat echter bewust tussen aanhalingstekens: iedereen is het er roerend over eens dat De Vereniging over meer kwaliteit beschikt dan die rode lantaarn rond haar nek doet vermoeden. Mark van Bommel hoopt zijn nog foutloze troepen ook langs deze groen-zwarte bananenschil te loodsen.

Duel der uitdagers
Wie de linkerkolom van de JPL in ogenschouw neemt, komt tot een opmerkelijke vaststelling: de klassieke G5 staat daarin vertegenwoordigd, samen met andere (kandidaat-)topclubs Antwerp en Union. Blijven over: OH Leuven en Sporting Charleroi. Laten die twee ploegen elkaar nu uitgerekend in de ogen kijken … Dankzij tactisch meesterbrein Marc Brys scheren de Vlaams-Brabanders hoge toppen, terwijl De Carolo’s hun gestreepte bus in alle stilte toch weer in de subtop geparkeerd hebben. Boude voorspelling: OHL-Charleroi zou zomaar eens het leukste duel van het weekend kunnen worden!

Spitsenoorlog
Wat zijn ze de voorbije speeldagen uitstekend bij schot geweest, de meer gerenommeerde spitsen uit onze JPL. Ferran Jutglá en Mike Trésor leiden momenteel de dans der Gouden Stieren met vijf treffers, maar gevaarlijke heerschappen als Hugo Cuypers, Michael Frey, Vincent Janssen en Fabio Silva liggen vanuit de schaduw op de loer. En dan moet Paul Onuachu zijn beste vorm nog terugvinden en zit er ene Roman Yaremchuk in de pijplijn… De topschuttersstrijd zou wel eens kunnen uitdraaien op een lange, verbeten competitie tussen verschillende speerpunten. In zulke omstandigheden telt elk frommeldoelpunt, ook op speeldag 8!