Top-tien duurste vertrekkers uit de JPL: Club cashte, ook Genk verkocht lucratief

Top-tien duurste vertrekkers uit de JPL: Club cashte, ook Genk verkocht lucratief

07-09-2022 09:45 Laatste update: 08:23
8

Nu de zomermercato er ook in België opzit, is het hoog tijd om de balans op te maken. Net als in de rest van Europa werden ook vanuit de Jupiler Pro League de voorbije weken en maanden enorme sommen geïnd én uitgegeven. Ter overzicht geeft VoetbalPrimeur.be de top-tien met de duurste uitgaande transfers weer.

Aan uitgaande zijde gaf Club Brugge veruit het meeste geld uit, maar dat valt ook te rechtvaardigen: de regerende landskampioen heeft namelijk flink gecasht tijdens deze mercato. De grootste jackpot won het uiteraard dankzij Charles De Ketelaere. AC Milan bombardeerde het Brugse goudhaantje tot de duurste JPL-vertrekker aller tijden. Die 32 miljoen euro was zelfs niet eens het eindpunt voor Club, want ook onder meer Stanley Nsoki en Loïs Openda deden de kassa nog rinkelen.

Niet alleen Blauw-Zwart mocht zich rijk rekenen. Ook KRC Genk haalde - naar goede gewoonte - weer het onderste uit de transferkan. De Limburgse oorlogskas lijkt zo opnieuw vetjes gespekt, al liet de club wel veel kwaliteit vertrekken. Zelfs RSC Anderlecht, dat enkele financieel woelige jaren heeft doorgemaakt, wist nog eens een slag te slaan. Het talent van Sergio Gomez kon immers niet langer onopgemerkt blijven.

Tot slot nog één opmerking: terwijl Royal Antwerp FC in het lijstje van inkomende transfers een prominente rol in de top inneemt, blinkt het aan uitgaande zijde uit in afwezigheid. De volgende stap voor Marc Overmars moet overduidelijk worden om ook eens royaal te cashen op de verkoop van een speler. Alleen dan lijkt het zakenmodel op de Bosuil rendabel te blijven ...

De top-tien van duurste uitgaande transfers uit de JPL (zomer 2022):
1. Charles De Ketelaere (Club Brugge naar AC Milan) - 32 miljoen euro
2. Sergio Gomez (Anderlecht naar Manchester City) - 13 miljoen euro
3. Stanley Nsoki (Club Brugge naar Hoffenheim) - 12 miljoen euro
4. Kristian Thorstvedt (Genk naar Sassuolo) - 10 miljoen euro
5. Junya Ito (Genk naar Stade Reims) - 10 miljoen euro
6. Loïs Openda (Club Brugge naar RC Lens) - 9,8 miljoen euro
7. Jhon Lucumi (Genk naar Bologna) - 8 miljoen euro
8. Cyriel Dessers (Genk naar Cremonese) - 6,5 miljoen euro
9. Vakoun Bayo (Sporting Charleroi naar Watford FC) - 5,8 miljoen euro
10. Casper Nielsen (Union Saint-Gilloise naar Club Brugge) - 5,5 miljoen euro