Martinez hoeft minder ver te vliegen: selectie aan WK-kandidaten in de JPL

Martinez hoeft minder ver te vliegen: selectie aan WK-kandidaten in de JPL

07-09-2022 09:30 Laatste update: 17:00
7

Het is ongetwijfeld één van de trends van de (bijna) afgelopen transferzomer gebleken: gelauwerde Rode Duivels die hun heil zoeken in de Jupiler Pro League. Daardoor zullen de zenuwen de komende weken strak gespannen staan met het oog op een WK-selectie. Eén voordeel is er alvast: de reiskosten van de bondscoach zouden drastisch moeten dalen. VoetbalPrimeur.be helpt Roberto Martinez een handje met een JPL-selectie vol realistische en minder realistische WK-kandidaten.

Als uitgangspunt van deze special geldt het criterium dat elke genoemde speler minstens één maal eerder voor de Rode Duivels moet zijn uitgekomen. Opgeroepen zijn volstaat niet, de speler in kwestie moet ook effectief minuten gemaakt hebben. Ons fictieve elftal treedt aan in een 3-4-3, zoals Martinez het graag ziet.

DOEL

Simon Mignolet (Club Brugge, 35 optredens)
Geen haar op welk Belgisch hoofd dan ook dat Big Si niet bij de WK-gangers verwacht. Als doublure van de ongenaakbare Thibaut Courtois heeft die andere Limburger al geregeld bewezen een betrouwbaar reservestuk te zijn. Bovendien is Mignolet allerminst een potenzager én bewijst hij nog wekelijks bij Club dat de leeftijd hem geen parten speelt.

VERDEDIGING

Dedryck Boyata (Club Brugge, 31 optredens)
Voorlopig was hem nog geen basisstek gegund, maar misschien heeft Carl Hoefkens wel plannen in het Champions-League-duel tegen Bayer Leverkusen. Hoe dan ook leek het geen slecht idee voor Boyata om eens andere lucht op te snuiven, want in Berlijn was men toch wat op hem uitgekeken. In principe mag de Brusselaar eveneens op twee oren slapen voor Qatar. Als hij aanspraak wil maken op een belangrijke rol, zal hij wel zijn waarde moeten bewijzen in Brugge.

Toby Alderweireld (Royal Antwerp FC, 121 optredens)
De eerste der Duivels die het deze zomer aandurfde om zich op Belgische bodem te begeven. Al vroeg in de mercato stuurde Paul Gheysens een statement naar de concurrentie, en dan vooral Club Brugge. Voorlopig beantwoordt Alderweireld aan alle verwachtingen. De geboren Antwerpenaar heerst in de duels en stuurt zijn medemaats gedecideerd aan. Kortom: een welgekomen opleving na die passage in de zandbak …

Jan Vertonghen (RSC Anderlecht, 139 optredens)
Zo’n twee maanden na zijn maatje in de Duivelse achterhoede verkoos ook Super Jan het zekere boven het onzekere. Speelminuten in het Lotto Park en geen kat die eraan twijfelt dat Vertonghen in aanvaardbare vorm richting Qatar trekt. Zijn debuut tegen Oud-Heverlee Leuven, een invalbeurt van ruim een half uur, deed in ieder geval al verlangen naar meer.

MIDDENVELD

Nacer Chadli (KVC Westerlo, 66 optredens)
De laatste jaren wat uit beeld verdwenen, maar vergis je niet: ook Chadli behoort tot de meest ervaren internationals van deze generatie. Na veelvuldig gesukkel in Turkije besloot ook hij terug te keren naar België. Niet bij Anderlecht, zoals in het verleden, maar verrassend genoeg in de Stille Kempen. Zijn polyvalentie blijft Martinez bekoren, maar er zal toch flink wat kwalitatieve boter bij de vis moeten komen.

Vadis Odjidja (KAA Gent, 2 optredens)
Toegegeven, we zijn aangekomen aan een eerste naam die eigenlijk niet meer dan het minste waterkansje maakt om straks zijn koffers te mogen pakken. Toch was ook Vadis op een blauwe maandag Rode Duivel. In de kwalificatiecampagne voor Euro 2012 kreeg de Gentse aanvoerder twee invalbeurten. Opvallend: in beide wedstrijden wonnen de Belgen met 4-1. Het zal daar evenwel bij blijven …

Hans Vanaken (Club Brugge, 21 optredens)
De flirt met West Ham United is inmiddels alweer vergeten. Of de WK-kansen van Vanaken daardoor gestegen dan wel gedaald zijn, is voer voor discussie. Over het algemeen lijkt de tweevoudige Gouden Schoen zich niet al te veel zorgen te moeten maken. De voorbije tijd heeft hij zich meermaals in gunstige zin laten opmerken onder Martinez, ook al zit er bij Club net dat korreltje meer zand in de machine.

Joris Kayembe (Sporting Charleroi, 2 optredens)
Qua intrinsiek niveau staat de Zebra niet op hetzelfde schavotje als pakweg Alderweireld of Vertonghen, maar hij beschikt wel over het voordeel van het interessante profiel. Een linksvoetige verdediger die de hele flank kan doen, zo gek veel lopen er niet rond in ons land. En dus mag Kayembe misschien nog wel stoute dromen koesteren, op voorwaarde dat hij in september en oktober zijn allerhoogste toppen scheert.

AANVAL

Yari Verschaeren (RSC Anderlecht, 7 optredens)
Ontegensprekelijk een chouchou van Martinez, weliswaar iets te zeer gefnuikt door blessureleed. In de voorbereiding op het huidige seizoen leek Verschaeren, met dank aan het spelconcept van Felice Mazzu, een ferme stap voorwaarts gezet te hebben. De sterren stonden dan ook bijzonder gunstig, maar opnieuw volgden wisselvallige prestaties. Stilaan is het money time.

Laurent Depoitre (KAA Gent, 1 optreden)
Net als die andere Gentenaar enkel op papier een kandidaat, ook al valt de bonkige spits in zijn beste dagen zeer moeilijk te bekampen. Ooit speelde én scoorde Depoitre eenmaal voor de Rode Duivels. Stiekem hoopt hij misschien wel dat er géén uitnodiging in de bus valt, waardoor hij dat geweldige gemiddelde voor eeuwig en drie dagen kan behouden.

Dante Vanzeir (Union Saint-Gilloise, 1 optreden)
16 november 2021 zal voor altijd een hoogdag blijven ten huize Vanzeir. Die avond vierde de pijlsnelle aanvaller zijn debuut bij de nationale ploeg op het veld van Wales. Met elf doelpunten voor Nieuwjaar viel die selectie ook volledig te rechtvaardigen. Sindsdien is de motor echter gestokt. In het kalenderjaar 2022 staat de teller op … vier. Als Vanzeir nog ambitie heeft, zal hij zich moeten onderscheiden. Waarom niet in de Europa League?

BANKZITTERS
Hendrik Van Crombrugge (RSC Anderlecht, 1 optreden), Hannes Delcroix (RSC Anderlecht, 1 optreden), Ritchie De Laet (Royal Antwerp FC, 2 optredens), Siebe Van der Heyden (Union Saint-Gilloise, 1 optreden), Brandon Mechele (Club Brugge, 3 optredens), Birger Verstraete (KV Mechelen, 1 optreden), Benito Raman (RSC Anderlecht, 1 optreden), Jelle Vossen (SV Zulte Waregem, 12 optredens)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie