Club Brugge betaalde nooit meer: voorgangers van Onyedika met wisselend succes

Club Brugge betaalde nooit meer: voorgangers van Onyedika met wisselend succes

29-08-2022 08:00 Laatste update: 30-08-2022 08:59
9

Club Brugge pakte zondag uit met een recordtransfer. Voor Raphael Onyedika, de 21-jarige verdedigende middenvelder van Midtjylland FC, tovert het liefst tien miljoen euro uit de geldbuidel. Daarmee kroont de Nigeriaan zich meteen tot duurste vogel die ooit op Jan Breydel neerstreek. Het verleden leert echter dat stevige transferbedragen niet noodzakelijk garant staan voor sportief succes, ook niet in Brugge. Een overzicht van VoetbalPrimeur.be.

Door de lange inactiviteit van Mats Rits, de gebreken van Eder Balanta en de herfst in de carrière van Ruud Vormer speurde Club Brugge al even naar een waardevolle versterking op de middenstrook. Met Onyedika hoopt Vincent Mannaert die ontbrekende pion gevonden te hebben. De controleur viel bij Midtjylland op vanwege zijn fysieke én voetballende kwaliteiten, dus dat doet enkel het beste verhopen.

Het bestuur van Club drukt haar vertrouwen in de nieuwe aanwinst uit op de meest duidelijke manier die het voetbalwereldje daarvoor kent: door een torenhoge afkoopsom op te hoesten. Met tien miljoen euro overtreft Blauw-Zwart wat het een jaar geleden voor Kamal Sowah op tafel legde. De vorige recordaanwinst bracht bij Leicester City negen miljoen in het laatje.

Die Sowah is in één klap ook een goed bewijs dat historisch dure aankopen niet per se (onmiddellijk) renderen. De Ghanese aanvaller had het in zijn eerste seizoen bij Club immers knap lastig, zozeer zelfs dat er nood was aan een uitleenbeurt aan AZ. Toen ook die kans op een sisser uitdraaide, leek het Brugge verhaal van Sowah al geschreven. Intussen heeft Carl Hoefkens hem wel gerehabiliteerd, maar de wervelende Sowah van bij Oud-Heverlee Leuven, daar is het eigenlijk nog steeds op wachten ...

Laagtes ...
Ondanks de onbeantwoorde verwachtingen hoeft Sowah zich niet te schamen, want hij verkeert in 'schoon gezelschap'. Ook zijn voorganger als recordman van Club Brugge, David Okereke, kreeg op Jan Breydel te weinig voet aan de grond. De Nigeriaanse spits begon nog wel productief, maar deemsterde nadien steeds verder weg. Deze zomer namen de Bruggelingen al definitief afscheid: Okereke probeert vanaf nu (samen met Cyriel Dessers) om US Cremonese in de Serie A te houden.

Nog een tegenvaller dan: Michael Krmencik. Tweeënhalf jaar geleden dacht de landskampioen haar nieuwe goaltjesdief op te halen in Tsjechië. Scoren zat en zit wel degelijk in het bloed van de bonkige centrumaanvaller, maar technisch schoot Krmencik simpelweg tekort voor de standaarden die Club tegenwoordig nastreeft. Ook hij verdween na een tijdje via de achterdeur.

... Maar gelukkig voldoende hoogtes
Toch is het niet allemaal kommer en kwel voor de Brugse aankoopdienst, wel integendeel! Wat gedacht van het trio Tajon Buchanan, Noa Lang (allebei zes miljoen euro gekost) en Andreas Skov Olsen (zeven miljoen), bijvoorbeeld? Stuk voor stuk flankaanvallers die Club Brugge naar een hoger niveau hebben getild en/of dat in de toekomst zeker zullen doen. Bovendien pakte elk van hen zijn koffers voor West-Vlaanderen op 22-jarige leeftijd, voldoende jong dus om nadien nog een stap te maken. Of om het vanuit het standpunt van Club Brugge te bekijken: nog stevig te cashen op een doorverkoop.

Tot slot verdient één man een speciale vermelding. Als Club Brugge de voorbije jaren al is uitgegroeid tot de nieuwe maatstaf in het Belgische voetbal, dan is dat in grote mate te danken aan Simon Mignolet. Niet alleen met zijn wekelijkse wonderreddingen, maar ook dankzij zijn ervaring, coaching en winnaarsmentaliteit heeft de Limburger Blauw-Zwart (letterlijk) bij de hand genomen. In de zomer van 2019 telde Club zeven miljoen euro voor hem neer bij Liverpool FC. Een koopje, toch?

Huidige top-tien duurste inkomende transfers Club Brugge: 
1. Raphael Onyedika (Midtjylland) - 10 miljoen euro
2. Kamal Sowah (Leicester) - 9,0 miljoen euro
3. David Okereke (Spezia) - 8,16 miljoen euro
4. Simon Mignolet (Liverpool) - 7,0 miljoen euro
5. Andreas Skov Olsen (Bologna) - 7,0 miljoen euro
6. Stanley Nsoki (OGC Nice) - 6,5 miljoen euro
7. Tajon Buchanan (New England Revolution) - 6,36 miljoen euro
8. Noa Lang (Ajax) - 6,0 miljoen euro
9. Michael Krmencik (Viktoria Plzen) - 6,0 miljoen euro
10. Bjorn Meijer (Groningen) - 6,0 miljoen euro

Bron voor de bedragen: Transfermarkt