Standards verkoopdienst getipt: alweer tabula rasa, maar lastig zonder nieuwkomers

Standards verkoopdienst getipt: alweer tabula rasa, maar lastig zonder nieuwkomers

17-07-2022 11:00 Laatste update: 19-07-2022 09:16
2

Nu de maand juli haar intrede heeft gemaakt, rijzen de festivals als paddenstoelen uit de grond, vliegen de all-in-vakanties ons om de oren en … staat een nieuwe Jupiler Pro League voor de deur! Binnen minder dan een week al zet de eerste speeldag haar poorten wagenwijd open. In hoeverre zijn de Grote Zes klaar voor de strijd? VoetbalPrimeur.be overschouwt hun actuele spelerskernen. In deze allerlaatste aflevering: van welke spelers kan Standard Luik best nog afscheid nemen?

  • In deze specialreeks komen de zes topclubs (Anderlecht, Antwerp, Club Brugge, Genk, Gent en Standard) uit ons land aan bod in alfabetische volgorde. De reeks is opgebouwd in twee delen. Tijdens de eerste week werd bekeken welke inkomende transfers de verschillende clubs best nog kunnen gebruiken. Deze week leggen we de loep op huidige kernspelers die waarschijnlijk of beter andere oorden zullen opzoeken.

Vertrekgeruchten
Na enkele woelige jaargangen met historisch tegenvallende resultaten spreekt het voor zich dat de Standard-spelers niet zó gegeerd meer zijn op de zomermercato. Een uitzondering daarop vormt Nicolas Raskin. De middenvelder begeestert regelmatig, niet alleen dankzij zijn voetbaltalent, maar evenzeer door zijn dadendrang en grinta. Knap hoe hij ondanks zijn beperkte aantal lentes (21) steevast als eerste het vuur in het al te vaak smeulende Sclessin probeert aan te wakkeren. Het buitenland is een optie, maar ook Club Brugge zou Raskin er graag bij halen. Standard lijkt echter niet happig om aan een Belgische topclub te verkopen … Zijn overeenkomst verlengen en nog een jaartje van hem genieten, dat is natuurlijk de primaire ambitie.

Daarnaast neemt het nieuwe bestuur in Luik straks ook meer dan waarschijnlijk afscheid van Selim Amallah. De Marokkaanse international heeft al langer een haat-liefde-relatie met de aanhang. Die lijkt nu definitief uit te zullen knipperen. Naar eigen zeggen heeft Amallah, die nog maar één jaar op zijn contract heeft staan, nood aan andere lucht. Hij ziet zichzelf alvast in La Liga of de Ligue 1 meedraaien. Voor het kleine kransje aan overige sterkhouders, zoals Arnaud Bodart of Merveille Bokadi, blijft het voorlopig stil. Dat zal trainer Ronny Deila graag zo willen houden.

Zoeken best andere oorden op
Het hoeft al lang geen betoog meer dat Standard in bijzonder duister weer verkeert. Ondanks de overname van 777 Partners blijft het wachten op vers bloed om de gelederen te versterken, waardoor het ook aan uitgaande zijde koffiedik kijken is wie nu wel of niet andere oorden zal/moet opzoeken. De voorbije seizoenen hebben in ieder geval aangetoond dat een heleboel spelers uit de huidige kern eigenlijk tekort schieten voor de standaarden die in Luik ooit gezet zijn. Alleen: die standaarden zijn anno 2022 niet meer realistisch om na te streven.

Dat impliceert evenwel niet dat zomaar om het even wie geschikt is om het rood-witte truitje met waardigheid te dragen. Mathieu Cafaro (die last heeft van heimwee) en Moussa Sissako kunnen dat getuigen. Als het van Deila afhangt, verlaat dat duo de club zo snel het kan. De Noorse coach nam hen alvast niet mee op oefenstage. Eens er de broodnodige versterkingen aan boord gehaald zijn, voegt hij daar best nog enkele namen aan toe. Jongens als Felipe Avenatti, Aleksandar Boljevic en Eden Shamir hebben de laatste jaren al meermaals hun kans gekregen, maar konden enkel aantonen dat ze géén geschikt Standard-materiaal zijn. Zelfs niet in tijden van ‘Standard Light’ …

Verhuuropties
Aangezien de bouwwerf op Sclessin er nog bijzonder onoverzichtelijk bij ligt, is het lastig inschatten wie er wel bij kan varen om een uitleenbeurt aan te gaan. Voor de jongeren uit L’Académie kan het plaatsje in de Challenger Pro League wonderen doen. Afhankelijk van de zomeraanwinsten zou een William Balikwisha of Damjan Pavlovic wél vruchten kunnen plukken uit een tijdelijk verblijf elders. Uitsluitsel daarover lijkt pas in de loop van augustus mogelijk.

VP’s vertreklijstje voor Standard:

VERKOPEN: Amallah, Avenatti, Boljevic, Cafaro, Shamir, Sissako

VERHUREN: Balikwisha