Gents verkoopdienst getipt: bestuur houdt rangen gesloten door dunne spoeling

Gents verkoopdienst getipt: bestuur houdt rangen gesloten door dunne spoeling

16-07-2022 10:45 Laatste update: 17-07-2022 13:19
10

Nu de maand juli haar intrede heeft gemaakt, rijzen de festivals als paddenstoelen uit de grond, vliegen de all-in-vakanties ons om de oren en … staat een nieuwe Jupiler Pro League voor de deur! Binnen minder dan een week al zet de eerste speeldag haar poorten wagenwijd open. In hoeverre zijn de Grote Zes klaar voor de strijd? VoetbalPrimeur.be overschouwt hun actuele spelerskernen. In het tweede deel van deze reeks, aflevering vijf: van welke spelers kan KAA Gent best nog afscheid nemen?

In deze specialreeks komen de zes topclubs (Anderlecht, Antwerp, Club Brugge, Genk, Gent en Standard) uit ons land aan bod in alfabetische volgorde. De reeks is opgebouwd in twee delen. Tijdens de eerste week werd bekeken welke inkomende transfers de verschillende clubs best nog kunnen gebruiken. Deze week leggen we de loep op huidige kernspelers die waarschijnlijk of beter andere oorden zullen opzoeken.

Vertrekgeruchten
Zelden stonden de Gentse transferzeilen zo weinig strak gespannen als deze zomer. Normaliter blaast de mercato een orkaan aan contracten, makelaars en geruchten richting de Ghelamco Arena, maar momenteel is het er opvallend windstil. Slechts één naam duikt nu en dan nog op in de wandelgangen: die van Tarik Tissoudali. Gezien het geweldige seizoen dat de Nederlandse Marokkaan achter de kiezen heeft, is dat niet meer dan logisch, maar zelfs rond de absolute uitblinker heerst er voorlopig niet al te veel drukte. Het lijkt erop te wijzen dat Ivan De Witte, Michel Louwagie en Hein Vanhaezebrouck koste wat het kost willen voortbouwen op de kiemen die afgelopen seizoen geplant zijn.

Voor andere gegeerde profielen op de markt duiken er nauwelijks nog transferverhalen op. Jongens als Alessio Castro-Montes, Michael Ngadeu of Joseph Okumu staan er nochtans goed op bij verschillende clubs. Het duidt nogmaals op de stabiliteit die de Gentse leiding angstvallig tracht te bewaren. Bovendien speelt er nog een andere, bepalende factor: op dit moment oogt de breedte van de groep behoorlijk dunnetjes. Terwijl met Hugo Cuypers nog maar één versterking in de Arteveldestad neerstreek, trokken al een achttal spelers de poorten achter zich dicht. Daaronder zaten zelfs enkele basiskrachten (bv. Jordan Torunarigha) of vaste wisselopties (Roman Bezus, Sinan Bolat, Yonas Malede …). Kortom: veel ruimte om sommige jongens een transfer te gunnen, is er voorlopig niet. Pas wanneer er nog wat vers bloed aankomt, kan er aan uitgaande zijde misschien nog iets bewegen.

Zoeken best andere oorden op
Ondanks die relatief smalle kern hoeft niet iedereen te hopen op speelminuten. Integendeel, voor sommigen is het Gentse verhaal onverbiddelijk geschreven. Jordan Botaka is er zo eentje. De rechterflankspeler bleek eigenlijk vanaf zijn eerste minuut voor De Buffalo’s een miskoop, met twee uitleenbeurten tot gevolg. Die bleken niet altijd succesvol. Bij Fortuna Sittard verzamelde hij de voorbije jaargang bijvoorbeeld slechts 154 Eredivisie-minuten. Tijd voor een definitief afscheid, met andere woorden.

Dat zou ook wel eens het lot kunnen zijn van Sulayman Marreh. Door een heleboel pech én zijn Afrika-Cup-deelname kwam de Gambiaan niet verder dan drie ultrakorte invalbeurtjes in de Jupiler Pro League. Niet helemaal verwonderlijk, want de concurrentie is moordend op het Gentse middenveld. Een laatste kandidaat om zijn koffers te pakken, is Anderson Niangbo. Hoewel de vleugelaanvaller over een profiel beschikt dat niet dik bezaaid loopt in de kern, lijkt Vanhaezebrouck niet volledig in hem te geloven, getuige zijn eerdere uitleenbeurt aan Sturm Graz. Als die geen zoden aan de dijk heeft gebracht, is een verkoop de beste oplossing voor alle partijen.

Verhuuropties
Ook hier geldt dezelfde insteek: zolang de kern niet rijkelijker gestoffeerd geraakt, heeft Gent niet al te veel marge om spelers uit te lenen. Met de hernieuwde belofteformules hoeft dat ook niet langer noodzakelijk te zijn voor jongelingen op de rand van hun doorbraak. Zij kunnen zich in Eerste Nationale meten met de allerbeste volwassen amateurs uit ons land. Daarbovenop hebben Vanhaezebrouck en zijn staf zich voorgenomen om regelmatiger kansen te bieden aan jeugdproducten, met de erg veelbelovende Malick Fofana (slechts zeventien jaar jong) als grootste hefboom.

VP’s vertreklijstje voor Gent:

VERKOPEN: Botaka, Marreh, Niangbo

VERHUREN: /