Anderlechts verkoopdienst getipt: Cullen niet te stoppen, drie overbodige pionnen

Anderlechts verkoopdienst getipt: Cullen niet te stoppen, drie overbodige pionnen

12-07-2022 10:00 Laatste update: 14-07-2022 21:55
9

Nu de maand juli haar intrede heeft gemaakt, rijzen de festivals als paddenstoelen uit de grond, vliegen de all-in-vakanties ons om de oren en … staat een nieuwe Jupiler Pro League voor de deur! Binnen minder dan twee weken al zet de eerste speeldag haar poorten wagenwijd open. In hoeverre zijn de Grote Zes klaar voor de strijd? VoetbalPrimeur.be overschouwt hun actuele spelerskernen. In het tweede deel van deze reeks, aflevering één: van welke spelers kan RSC Anderlecht best nog afscheid nemen?

In deze specialreeks komen de zes topclubs (Anderlecht, Antwerp, Club Brugge, Genk, Gent en Standard) uit ons land aan bod in alfabetische volgorde. De reeks is opgebouwd in twee delen. Tijdens de eerste week werd bekeken welke inkomende transfers de verschillende clubs best nog kunnen gebruiken. Deze week leggen we de loep op huidige kernspelers die waarschijnlijk of beter andere oorden zullen opzoeken.

Vertrekgeruchten
In tegenstelling tot wat Vincent Kompany bij hoog en bij laag beweerde op zijn persvoorstelling in Burnley, is de ex-trainer wel degelijk van plan om te komen shoppen bij zijn jeugdliefde. Josh Cullen moet het middenveld er wapenen om zo snel mogelijk weer in de lift naar boven te stappen. Een grote verrassing kan je dat moeilijk noemen, aangezien Kompany zelf twee jaar terug de stuwende kracht was om de Ier naar het Lotto Park te loodsen. Vanwege zijn immer voorbeeldige mentaliteit zal Anderlecht hem niet te veel stokken in de wielen steken, met een transfersom van ruim drie miljoen euro als beloning. Daarnaast zouden Kompany en co zich in Brussel nog voor een tweede speler melden. Doelman Bart Verbruggen staat evenzeer hoog op het lijstje, maar die onderhandelingen verlopen stroever.

Voor het overige hangen er niet zo gek veel nakende exits meer in de lucht. Zowel Francis Amuzu als Michael Murillo leken hoofdkandidaten, maar de voorbije weken is het stil geworden rond hun geciteerde aanbieders. In het geval van Amuzu zou Estac Troyes een inspanning willen leveren, terwijl Murillo zelf alle hardnekkige geruchten rond een verhuis naar Valencia uit de wereld probeerde te helpen. Of beide heren op 1 september nog op Anderlecht zullen rondlopen, is echter een open vraag. Hoe dan ook zal een mogelijk vertrek opgevangen moeten worden. Verder heeft Mohammed Dauda enkele clubs uit de lagere Spaanse klassen aan zijn deurbel hangen, waaronder FC Cartagena, dat hem eerder al huurde. Bij Anderlecht is zijn verhaal alvast volledig geschreven.

Zoeken best andere oorden op
Rond anderen bleef het tot nu toe stil, maar zou een verhuis de beste oplossing zijn voor alle partijen. Zo ligt de toekomst van Timon Wellenreuther hoogstwaarschijnlijk elders, tenzij Verbruggen alsnog richting Burnley verkast. In alle andere gevallen lijken speelkansen in Brussel uitgesloten. De 26-jarige Duitser stond het afgelopen seizoen als huurling onder de lat bij Willem II, maar De Tricolores zakten aan het einde van de rit wel weg uit de Eredivisie. Daarnaast is het al langer game over voor Mustapha Bundu en Aristote Nkaka. Na een rist uitleenbeurten zal Peter Verbeke er deze zomer alles aan doen om deze overbodige krachten definitief van de hand te doen.

Verhuuropties
Tot slot zouden Felice Mazzu en Verbeke best even samenzitten over de eigen jeugdspelers. Naar goede gewoonte nemen die in de Anderlecht-kern een fundamentele plaats in, maar niet voor iedereen zullen er (voldoende) speelminuten in het verschiet liggen. Uitlenen lijkt in zulke gevallen de meest rendabele uitweg. Daarvoor kijken we in eerste instantie naar jeugdproducten die hun kans eerder al gekregen hebben, maar de laatste tijd wat ter plaatse blijven trappen. Denk bijvoorbeeld aan Antoine Colassin, Lucas Lissens of Killian Sardella. Aangezien zij allebei de kaap van de twintig jaar al gerond hebben, begint de tijd toch stilaan te dringen. Nog een jaartje op de bank of bij de beloften lijkt absoluut nefast voor hun ontwikkeling.

VP’s vertreklijstje voor Anderlecht:

VERKOPEN: Bundu, Cullen, Dauda, Nkaka en Wellenreuther

VERHUREN: Colassin, Lissens en/of Sardella