Pro League bindt strijd aan met geweld: 25 jaar stadionverbod voor recidivisten

Pro League bindt strijd aan met geweld: 25 jaar stadionverbod voor recidivisten

22-06-2022 12:01
12

Het voorbije seizoen in de Jupiler Pro League werd jammer genoeg al te vaak overschaduwd door wantoestanden naast het veld. Supportersgeweld of racisme lijken helemaal terug van nooit echt weggeweest. De Pro League had eerder al aangekondigd dat het daar streng tegen wil optreden. Lorin Parys heeft nu een eerste update over de veranderingen die op til zijn.

In samenwerking met Binnenlandse Zaken en de ordediensten is de Pro League op zoek gegaan naar maatregelen om het oprukkende geweld in te dijken. Op de voorstelling van de kalender voor het seizoen 2022-2023 haalde Parys al enkele maatregelen aan. Zo zullen gewelddadige acties leiden tot een stadionverbod van 120 maanden. Recidivisten worden zelfs 25 jaar lang uit voetbaltempels geweerd.

Daar blijft het zeker niet bij. Ook verbale agressie zal strenger bestraft worden. In het geval van racisme kan dat tot 60 maanden stadionverbod opleveren. Diezelfde sanctie geldt voor mensen die (ongevraagd) het terrein betreden. Tot slot worden ook stewards beter beschermd. Wie weigert mee te werken aan een controle, moet maximaal 42 maanden brommen.

Daarnaast zullen de clubs niet langer zelf moeten instaan voor de bestraffing van wansupporters. Daar is nu een speciale commissie voor opgericht, die zich dus zal buigen over alle mogelijke inbreuken in het Belgische profvoetbal. Bovendien zou de strafprocedure sneller moeten verlopen dan dat voorheen het geval was.