JPL's fijnste exportproducten, #5: Tiener Vranckx pikte Bundesliga-ritme snel op

JPL's fijnste exportproducten, #5: Tiener Vranckx pikte Bundesliga-ritme snel op

13-06-2022 22:00 Laatste update: 14-06-2022 19:56
1

Op de door sommigen vervloekte Nations League na zit het seizoen er voor de meeste voetballers op. Traditioneel staat de tussenperiode in het teken van vakantie nemen en tot rust komen, maar ook van retrospectie. Dat geldt niet in het minst voor de tien duurste transfers die de Jupiler Pro League vorige zomer verlaten hebben. Hoe is hun eerste jaargang bij hun nieuwe club verlopen? VoetbalPrimeur.be vist het uit. In deze zesde aflevering, de vijfde duurste: Aster Vranckx.

Gegevens
Naam: Aster Vranckx
Nationaliteit: Belg
Positie: centrale middenvelder
Vorige club: KV Mechelen
Huidige club: VFL Wolfsburg (Bundesliga)
Prijskaartje: 8 miljoen euro
Aantal speelminuten: 1138
Aantal optredens in de nationale competitie (waarvan basis): 24 (12)
Persoonlijke statistieken: 2 doelpunten, 6 keer de nul gehouden

Zijn seizoen vanuit vogelperspectief
Anderhalf jaar geleden vonden KV Mechelen en Wolfsburg al een akkoord met elkaar, maar de Duitse Champions-League-deelnemer liet het Belgische goudhaantje nog enkele maanden rijpen Achter De Kazerne. Gek genoeg kwam Vranckx vanaf dan niet zó vaak meer in het stuk voor onder Wouter Vrancken. Werkelijk niemand twijfelde echter aan het talent van de middenvelder, die op zowel fysiek als technisch vlak over de ideale troeven beschikt om het Duitse voetbal onveilig te maken.

Zijn avontuur bij onze oosterburen vatte evenwel in mineur aan. Op één van de eerste zomertrainingen sloeg het blessurenoodlot al toe, waardoor Vranckx meteen een dikke drie maanden aan de kant moest blijven. Als gevolg daarvan kon hij pas halverwege oktober voor het eerst proeven van de Bundesliga. Vranckx nam niettemin de vlucht vooruit. Met enkele straffe prestaties knokte hij zich haast onmiddellijk behoorlijk vast in het elftal. Op het kampioenenbal startte de jeugdinternational in de laatste vier groepsduels zelfs gewoonweg in de basis.

Naar het einde van de Bundesliga-campagne toe moest Vranckx steeds vaker genoegen nemen met een rol als invaller, al is dat absoluut geen schande voor een negentienjarige die pas komt piepen. Bovendien speelden ook de algemene prestaties van Wolfsburg hem niet in de kaart. Integendeel, Die Wölfe beleefden een bijzonder grijze jaargang, waardoor de vraag rijst of Vranckx zich niet nóg beter had ontwikkeld in een beter draaiend geheel.

Hoe kijkt de lokale pers naar hem?
De Duitse journalisten zagen het niet anders: Vranckx heeft vriend en vijand verrast in zijn eerste jaar Bundesliga. Ergens in februari schreef het gerenommeerde Kicker dat onze landgenoot 'nu al alle verwachtingen overtroffen heeft, zowel qua speelminuten als wat betreft zijn persoonlijke ontwikkeling'. Af en toe eens zijn neus aan het venster steken, daar had Wolfsburg op voorhand al ruimschoots voor getekend. Het werd dus zoveel meer dan dat.

Een belangrijke troefkaart in het arsenaal van Vranckx is zijn polyvalentie. Die viel ook bij KV Mechelen al op. Kicker kwam tot dezelfde conclusie. 'Vranckx kan even goed op de tien spelen', liet (toenmalig) coach Florian Kohlfeldt optekenen. Van nature speelt hij echter eerder op de zes of de acht. De Duitse pers is dan ook unisono met het oog op het volgende seizoen, waarin Wolfsburg weer hogere toppen moet scheren: pareltje Vranckx zal het daarbij goed kunnen gebruiken. Nu nog die lastige vliegen tijdens de zomermercato van zich afslaan ...

Ons rapportcijfer: 9/10
Voor een achttienjarige die hoop en al anderhalf seizoen ervaring had in de Jupiler Pro League, kan je je eigenlijk geen beter debuut inbeelden in één van de zwaarste competities ter wereld. Vanaf zijn eerste minuten in groen-en-wit maakte Vranckx duidelijk dat elke eurocent van die acht miljoen de investering waard bleek. Zonder zijn vroege blessure had er zelfs nog meer in gezeten! Het valt voor hem te hopen dat Wolfsburg tijdens de zomer wat extra kwaliteit inkoopt, zodat hij zijn eigen capaciteiten nog meer in de verf weet te zetten.