Straffe kost: niet Donnarumma, maar Sels krijgt trofee voor 'Doelman v/h Jaar'

Straffe kost: niet Donnarumma, maar Sels krijgt trofee voor 'Doelman v/h Jaar'

26-05-2022 09:18
8

Een nieuwe onderscheiding voor een Belg in het buitenland! Matz Sels mag zich de beste doelman van de Ligue 1 noemen over het seizoen 2021-2022 heen. Die trofee krijgt hij uitgereikt door het AEGB, de vereniging der trainers in Frankrijk.

Begin deze maand geraakte al bekend dat Sels de shortlist van vijf had gehaald in de strijd om de prijs voor 'Doelman van het Jaar'. Daarop prijkten met onder meer Pau Lopez en zeker Gianluigi Donnarumma geduchte concurrenten. Vooral die laatste heeft een naam als een klok: de sluitpost van PSG haalde eerder al een andere keepersonderscheiding op, hoewel hij na een al bij al matig seizoen slechts in zowat de helft van de wedstrijden in actie kwam.

De verzamelde trainers uit de Ligue 1 hebben daarentegen een andere keuze gemaakt. Die valt ook te verdedigen, want bij RC Strasbourg werkte Sels een geweldig jaar af. De gewezen doelman van onder meer KAA Gent en RSC Anderlecht pakte uit met dertien clean sheets; enkel Walter Benitez (OGC Nice) deed beter. Toch viel onze landgenoot in de prijzen, waarschijnlijk omdat het bescheiden Strasbourg bijzonder kon charmeren. Pas op de slotspeeldag viel de club naast de Europese plaatsen.