PSG predikt in woestijn, Clement moet straffe inhaalreeks bekronen in lastig duel

20 mei 2022 om 20:00
Laatste update: 20 mei 2022 om 20:00

Sinds afgelopen weekend kennen we de kampioen van België. Hoe zit het met de rest van Europa? In The Big Five gaat VoetbalPrimeur.be nog even na wat er nog in de Europese topcompetities op het spel staat. In deze derde aflevering komt de Franse Ligue 1, waar op de slotspeeldag van komend weekend nog het een en ander te gebeuren staat.

De grote leegte
1. PSG - 83 punten
2. AS Monaco - 68
3. Olympique Marseille - 68
4. Stade Rennes - 65
5. RC Strasbourg - 63

Een jaar na tussenpaus Lille OSC heeft PSG haar meesterschap in Frankrijk weer hersteld. Net als voordien prediken de hoofdstedelingen in de woestijn, met een slordige vijftien punten voorsprong op de 'concurrentie'. Die kloof rechtvaardigt de aanhalingstekens rond dat laatste woord ... Hoewel PSG er in de Champions League opnieuw (te) vroeg uitging, pakte de mayonaise der supersterren in de vaderlandse competitie voldoende om er met kop en schouders bovenuit te steken. Dat viel vooral te danken aan Kylian Mbappé (25 doelpunten) en minder aan Lionel Messi (slechts zes) ...

Maar goed, voor spanning bij onze zuiderburen moet je al lang niet meer naar de titelstrijd kijken. De Europese plaatsen leveren daarentegen wél vaak een veldslag op. Dat is dit seizoen niet anders. En laat nu uitgerekend een Belgische trainer een hoofdrol spelen in dat verhaal! Eind februari had zowat elke Monegask de hoop op Europees voetbal al opgeborgen, maar dankzij een fenomenale eindsprint lijkt het zelfs de Champions League te zullen worden voor Philippe Clement. Toch zal de Antwerpenaar nog steeds met twee woorden spreken. En terecht, want op speeldag 38 wacht nog een lastige verplaatsing naar RC Lens, eveneens een ploeg-in-vorm. In het slechtste geval valt Monaco nog terug naar plek vier, die recht geeft op een ticket voor de Europa League.

Als ze dat scenario willen voltrekken, moeten Marseille en Rennes (waar Jérémy Doku een waar annus horribilis beleefde) dit weekend wel de nodige punten pakken. Met respectievelijk Strasbourg (thuis) en Lille (uit) als tegenstanders, belooft dat al geen sinecure te worden. Voor één club uit dat trio zal kwalificatie voor de Europa League alvast aanvoelen als een vergiftigd geschenk. Dat is niet zo voor Strasbourg, dat momenteel het laatste Europese startbewijs in handen heeft. OGC Nice (63 punten) en Lens (61) zullen echter nog alles uit de kast halen om het feestje van Matz Sels en co te verpesten.

Titelhouder Lille, met Amadou Onana, en het Lyon van Jason Denayer zijn dan weer de ontgoochelingen van de bijna-afgesloten jaargang. Zij hebben de komende weken heel wat werk op de plank liggen om zich weer competitief te presenteren bij de start van het volgende seizoen. Maxime Busi, Wout Faes en Thomas Foket, de drie Belgische verdedigers bij Stade Reims, ronden een zorgeloze campagne af op een elfde, twaalfde of dertiende stek.

Onderling gevecht
17. Lorient - 35 punten
18. Metz - 31
19. AS Saint-Etienne - 31
20. Bordeaux - 28 

Onderaan zijn de namen van de laatste drie al bekend. De onderlinge volgorde, daar kan nog het een en ander in veranderen. Dat Bordeaux volgend seizoen niet meer in de Ligue 1 te bewonderen zal vallen, staat eigenlijk al vast. Les Girondins kunnen weliswaar nog gelijk eindigen met hun twee uitdagers, maar moeten in dat geval ook nog eens een achterstand van twaalf treffers goedmaken in het doelpuntensaldo. Zelfs de meest vrome gelovige brandt daar geen kaarsje voor ... Zo zal Bordeaux voor het eerst in drie decennia in de Ligue 2 aan de bak moeten. En dat terwijl het zich in 2009, toch niet zó gek lang geleden, nog tot landskampioen had gekroond.

Mogelijk krijgt Bordeaux gezelschap van een andere iconische club uit het Franse voetbal, want ook Saint-Etienne zit in vieze papieren. Op de slotspeeldag moet het een beter resultaat halen dan Metz, dat voorlopig op basis van het doelpuntensaldo de bovenhand haalt, hoewel het een wedstrijd minder gewonnen heeft. Tot daar het goede nieuws voor de moederclub van RFC Seraing én werkgever van Didier Lamkel Zé, want deze zaterdag wacht een verplaatsing naar ... PSG. En dus ligt Saint-Etienne misschien wel in pole positie om haar vege vel alsnog te redden. Op bezoek bij FC Nantes, dat na winst in de Coupe de France een wisselvallige slotspurt schaatst, valt mogelijks wel wat te rapen.