Ook Nagelsmann heeft aandeel in Brugse titel: Veel van zijn methodes overgenomen

Ook Nagelsmann heeft aandeel in Brugse titel: "Veel van zijn methodes overgenomen"

16-05-2022 23:45 Laatste update: 23:57
1

Alfred Schreuder zal voor altijd de geschiedenis ingaan als de trainer met één van de hoogste puntentotalen ooit bij Club Brugge én een kampioenenmaker. Of verdient ook Julian Nagelsmann de nodige pluimen op zijn hoed? Schreuder heeft alvast veel opgestoken van de Duitser in zijn tijd als assistent bij Hoffenheim.

"Nagelsmann is vrij extreem in zijn trainingsmethodes. Hij kwam elke week op de proppen met nieuwe oefenvormen om de spelers cognitief uit te dagen", herinnert Schreuder zich bij Extra Time nog over zijn samenwerking met de huidige trainer van Bayern München. "Ik heb veel van zijn methodes overgenomen. Maar minder extreem. Bij hem was het voor nieuwe spelers enorm zwaar. Zeker mentaal. Het vergt een groot aanpassingsvermogen om zo te trainen", klinkt het.

Hoe gaat die aanpak dan concreet in zijn werk? "Ik probeer mijn spelers dus ook wel actief te laten denken. En hen veel aangepaste oefeningen voor te schotelen. Telkens in zijn context, op maat van mijn elftal. Met Club voetbalden we bijvoorbeeld vaak op de helft van de tegenstander. Dan zoek je nieuwe vormen waar je vaak in kleine ruimtes aan de bal bent. En andersom, zorg je er dan voor dat er in die oefening een omschakelmoment is met grotere ruimtes in de rug. Zo spiegel je een wedstrijdsituatie in je training."

Toch valt de parallel niet helemaal te trekken. Nagelsmann drijft die visie immers nog veel verder door dan Schreuder, beseft Youri Mulder, tafelgenoot bij Extra Time. "In het begin van de week geeft hij steeds extreem moeilijke oefeningen. Dan bakten de spelers er bitter weinig van. Maar naarmate de week vorderde, bouwt hij de moeilijkheidsgraad weer af. De spelers dachten dan dat ze beter werden, maar eigenlijk werden de oefeningen gewoon gemakkelijker", verklaart hij de psychologie erachter.