Vijf lessen uit speeldag 34: teerlingen zijn geworpen, Beerschot moet zich schamen

Vijf lessen uit speeldag 34: teerlingen zijn geworpen, Beerschot moet zich schamen

11-04-2022 10:00 Laatste update: 21:00
2

Na 34 intense en veelbesproken speeldagen is het doek gevallen over de reguliere fase van de Jupiler Pro League. De meeste geheimen zijn inmiddels prijsgegeven, al moet de apotheose uiteraard nog komen met de Play-Offs én zorgde ook K. Beerschot V.A. voor een staartje, helaas. VoetbalPrimeur.be lijst vijf lessen op die we moeten onthouden van het slotweekend.

Geen ultiem haasje-over
Zowel KAA Gent als Sint-Truiden leefden op goede hoop om er op die 34e en laatste speeldag toch nog een feest van te maken. Beide ploegen vervulden hun plicht ook met verve: op Stayen werd een onthutsend zielloos Standard Luik met 3-0 aan de kant geschoven, terwijl De Buffalo's er zelfs vijf in het mandje legden tegen OH Leuven. Die uitspattingen mochten evenwel niet baten, aangezien respectievelijke concurrenten KRC Genk en RSC Anderlecht zich niet lieten verrassen op verplaatsing. En dus bleef de indeling van beide Play-Offs ongewijzigd.

De favorietenrol
Steeds luider klinkt het uit de monden van Belgische voetbalfans, subjectief of objectief: Club Brugge heeft alles in handen om zich voor de derde keer op rij tot landskampioen te kronen. Met een voorsprong van vier punten op RSC Anderlecht en Royal Antwerp FC heeft het een kleine buffer ingebouwd die hen in staat stelt om (althans aan het begin van de Champions Play-Off) enkel naar boven te turen. Daar is Union Saint-Gilloise inmiddels helder in beeld verschenen. Blauw-Zwart staat slechts één zege verwijderd van de koppositie. Op schietafstand, met andere woorden!

Grote kanonnen zwijgen
Wie het voorbije weekend niét geschoten heeft, zijn - gek genoeg - the usual suspects. Bovenaan de topschuttersstand kregen Deniz Undav, Michael Frey en Paul Onuachu een uitgelezen kans om hun totaal nog wat aan te dikken, gezien hun matige tegenstanders. Geen van de potentiële Gouden Stieren wist echter raak te treffen, waardoor Undav als nummer één de Play-Offs induikt. Tarik Tissoudali leefde zich dan weer wel uit tegen OHL en komt zowaar op gelijke hoogte met Onuachu. Ook bij de assistkoningen veranderde er overigens niets: Xavier Mercier rondt daar af op veertien stuks, maar is dit seizoen wel uitgezongen, in tegenstelling tot eerste achtervolgers Junya Ito (13), Sergio Gomez (11) en Noa Lang (11).

Afscheid in mineur
Jammer maar helaas: de aftocht uit Eerste Klasse A op een waardige manier dragen, was er niet bij voor K. Beerschot V.A. ... Uitgerekend op het terrein van revelatie en feel-good-club Union zetten enkele bezoekende heethoofden de boel op stelten. Wat de boodschap van de bommetjes en veldbestormers net was, valt eigenlijk niet te begrijpen, maar de reactie vanuit het Belgische voetballandschap was wél unisono: deze club zijn we liever kwijt dan rijk op het hoogste niveau ... Dat is een pijnlijke afscheidsrede voor een ploeg met de traditie van Beerschot. Doodzonde voor de Antwerpse fans die het wel goed menen!

Dan toch nog onzekerheid ...
De JPL zou de JPL niet zijn mochten zelfs na het einde van de reguliere fase eigenlijk niet alle teerlingen geworpen zijn. De wantoestanden vanuit het Beerschot-vlak waren immers niet enkel verwerpelijk, ze leveren ook nog enige onduidelijkheid op voor aanvang van de Play-Offs. De komende dagen moet voor de groene tafel worden uitgeklaard hoe de uitslag van het duel bepaald wordt. Met nog vijf minuten op de klok stond het 0-0 in het Dudenpark. Misschien wordt de resterende tijd op een later moment hervat, maar hoogstwaarschijnlijk wijzen de bondsreglementen naar een forfaitoverwinning voor Union. In dat geval valt het af te wachten hoe de concurrentie, met Club Brugge op kop, zo'n administratieve meevaller voor de koploper zal onthalen. Nieuw circus in de maak?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie