Iran moet vrezen voor WK, nadat vrouwen geen toegang tot stadion kregen

Iran moet vrezen voor WK, nadat vrouwen geen toegang tot stadion kregen

30-03-2022 18:55
9

Trieste taferelen in Iran. De WK-kwalificatiewedstrijd tegen Libanon van dinsdagavond, die door Iran met 2-0 werd gewonnen, werd gespeeld in het Imam Reza stadion. Vrouwen kregen geen toegang tot het stadion in Mashad.  

Honderden fans werden met een ticket buitengesloten, aldus Iraanse media. "Ongeveer 2.000 Iraanse vrouwen, die kaartjes hadden gekocht voor de wedstrijd Iran-Libanon, konden het stadion niet betreden," zei het persbureau ISNA. "Voor deze wedstrijd werden 12.500 tickets verkocht, waarvan 2.000 voor vrouwen," voegde ISNA eraan toe.

Verontschuldiging
Iran moet nu vrezen voor een plekje op de wereldbeker. Een lid van de Iraanse voetbalbond liet het volgende weten via Twitter: “Mocht er een uitsluiting komen, dan zijn zij die betrokken zijn bij het bittere incident in Mashad verantwoordelijk.” Mohsen Davari, gouverneur van Mashhad, vertelde aan de staatstelevisie IRIB: "Ik verontschuldig me dat veel mensen het stadion niet in konden.” 

Onderzoek
Naar aanleiding van de controverse heeft president Ebrahim Raisi woensdag het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht gegeven het incident te onderzoeken.
Het is een intrieste ontwikkeling nadat vrouwen voor het eerst in bijna drie jaar een interland mochten bijwonen in januari. De islamitische republiek heeft sinds haar oprichting in 1979 vrouwelijke toeschouwers in het algemeen geweerd uit voetbal- en andere sportstadions.