Vijf lessen uit speeldag 23: VAR-verduistering in Dudenpark, top-vier sluipt weg

Vijf lessen uit speeldag 23: VAR-verduistering in Dudenpark, top-vier sluipt weg

24 januari - 10:30 Laatste update: 18:30
Jupiler Pro League 16 Reacties

Een weekend zonder ophefmakende momenten in het Belgische voetbal, dat is zoals een café zonder bier. Ook over speeldag 23 valt weer een heleboel na te kaarten, in verschillende opzichten. VoetbalPrimeur.be trekt vijf lessen uit de afgelopen wedstrijden in de Jupiler Pro League.

Totale verVARring
Zoek niet verder: de vijf meest waanzinnige minuten uit de JPL 2021-2022 vielen zondag rond kwart voor zes. Vanaf minuut 93 in Union - Genk tuimelde zelfs de neutrale fan van de ene verbijstering in de andere. Eerst werd de 2-1 van de koploper nog afgekeurd voor buitenspel, al kreeg de tv-kijker nooit een bevestigend beeld te zien. Terwijl iedereen verwachtte dat scheidsrechter Nathan Verboomen meteen zou affluiten, liet die toch nog eventjes doorspelen. Dat zal hij zich achteraf ferm beklaagd hebben, aangezien ruim een minuut na het verstrijken van de toegevoegde tijd Deniz Undav neerviel in de zestien, weliswaar nadat hij erbuiten geduwd werd ... Wie vervolgens rekende op een ingreep vanuit Tubeke, was getuige van een regelrechte VAR-verduistering, een nieuw meteorologisch fenomeen blijkbaar. Dante Vanzeir liet het allemaal niet aan zijn hart komen en trapte Union naar het delirium, nota bene tegen zijn ex-club.

Top-vier sluipt weg
Op speeldag 23 zou later wel eens teruggeblikt kunnen worden als een doorslaggevend weekend in de strijd om de Champions Play-Off. Royal Antwerp FC, RSC Anderlecht en Union boekten elk een deugddoende overwinning, die laatste twee zelfs tegen een concurrent voor een plekje bovenin. Daardoor loopt dat trio verder weg van alle clubs van plaats vijf tot en met negen. Daar kon niemand de drie punten veroveren, aangezien Sporting Charleroi en KAA Gent onderling de punten deelden (0-0) en KV Kortrijk niet voorbij KAS Eupen geraakte (1-1). De afscheiding tussen nummer vier Anderlecht en eerste achtervolger Gent bedraagt nu zes eenheden, toch al een betekenisvol kloofje.

Rouches krijgen kleur
Er staat weer wat blos op de wangen bij al wie Standard Luik ademt, niet in het minst de spelers zelf. Een week na de late opsteker bij aartsrivaal Anderlecht (1-1) leverde ook de komst van Club Brugge een puntje op: 2-2. Hoewel de Luikenaars in beide duels (logischerwijze) niet het betere van het spel hadden, toonden ze de wilskracht om het hoofd boven water te houden. Daarnaast legden ze deze zondag ook af en toe een puike aanval op de grasmat. Dat uitgerekend winteraanwinsten Mathieu Cafaro en Renaud Emond de doelpunten verzorgden, zal de sportieve cel extra deugd doen. Standard lijkt een goede basis gevonden te hebben om een degelijk voorjaar af te werken.

Paarse vonk
De strohalm van K. Beerschot V.A. krijgt steeds meer een naam: RFC Seraing. Hoewel Les Métallos nog zeven punten voorsprong tellen op de hekkensluiter, lijken zij momenteel het zwakke broertje van de JPL. Ook op Stayen gingen ze vrij kansloos onderuit (3-1), met een dramatische 0 op 21 tot gevolg. Enige lichtpuntje: voor het eerst sinds 4 december (!) wist Seraing nog eens het net te vinden ... Het zijn statistieken die moed doen tappen rond het Kiel, waar Beerschot wél deed wat moest. De gewaagde zet om Raphaël Holzhauser naar de bank te verwijzen pakte ditmaal gunstig uit voor Javier Torrente. Na de 3-1 tegen OHL is de jacht geopend. Alle degradatie-ogen zijn nu gericht op woensdagavond 21u, wanneer Seraing en Beerschot elkaar het vuur aan de schenen leggen in een rechtstreeks duel.

De ploeg van het moment
Uiteraard verdient ook Union deze eretitel, maar in de buik van het klassement toont Cercle Brugge zich een waardige concurrent. Op twee maanden tijd is De Vereniging uitgegroeid van een degradatiekandidaat tot een uitdager voor de Europe Play-Off. Plots scheidt slechts één zege de Bruggelingen van stek zeven in het klassement. Dominik Thalhammer vatte zijn intrede in ons voetbal aan onder een gevaarlijk gesternte, voornamelijk door het grote ongeloof rond het ontslag van voorganger Yves Vanderhaeghe, maar de Oostenrijker heeft alle ophef gebannen op de best mogelijke manier: punten pakken. Na een geweldige 18 op 21 kan het zomaar een bloeiende lente worden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie