Huisanalist analyseert toptransfer Sergio Gomez: ‘Enorme impact op Anderlecht’

Huisanalist analyseert toptransfer Sergio Gomez: ‘Enorme impact op Anderlecht’

14 januari - 14:00 Laatste update: 18:00
6

RSC Anderlecht heeft met Sergio Gomez een toptransfer gedaan. De Spanjaard integreerde zich moeiteloos in het spel van Vincent Kompany en is één van de sterkhouders bij paars-wit. Huisanalist van VoetbalPrimeur.be Andy Mulders neemt de assistkoning van het Astridpark onder de loep.

Gomez verliet Catalonië voor Noord-Rijnland-Westfalen en vervoegde Borussia Dortmund in de winter van 2018. Hij mocht slechts twee wedstrijden opdraven en werd daardoor voor twee seizoenen uitgeleend aan Huesca. Zijn prestaties maakten indruk op de scouting cel van Peter Verbeke en RSC Anderlecht. Dit was voldoende om iets meer dan twee miljoen euro uit te geven om de jonge Spanjaard afgelopen zomer naar Brussel te halen. Al na een half jaartje lijkt deze deal één van Anderlechts beste transfers ooit te zijn.

Ik ga proberen een beeld te schetsen over zijn positieve kenmerken en zijn werkpunten. Natuurlijk rekening houdend met het systeem en de tactische invloeden van Vincent Kompany.

Heatmap seizoen 2021-2022

Als je naar deze heatmap van Sergio Gomez in de Belgische Jupiler Pro League van dit seizoen kijkt, zou je denken dat hij een flank middenvelder/flankaanvaller is. Hoewel Gomez een linksback is, is hij nauw betrokken in de aanvallende derde zones voor Anderlecht. In feite wordt het grootste deel van zijn tijd tijdens wedstrijden in dit gebied doorgebracht. 

In het 4-4-2-systeem van Vincent Kompany speelt Gomez meestal achter Lior Refaelov, die hem de ruimte zal geven door tijdens wedstrijden verder naar binnen te drijven. Hierdoor kan Gomez veel “overlappende runs” maken, waardoor hij gevaarlijke voorzetten kan trappen met zijn dodelijke linkervoet. Hij is dit seizoen rechtstreeks betrokken was bij 15 doelpunten voor Anderlecht (5 doelpunten & 10 assists). Dit zijn toch wel vrij indrukwekkende cijfers voor een linksback.

Maar wat maar Sergio Gomez bij Anderlecht zo gevaarlijk?

Hierbij enkele voorbeelden van de looplijnen van Sergio Gomez bij een Anderlecht doelpunt

Hier is een mooi voorbeeld van hoe Sergio Gomez zijn meeste tijd van een wedstrijd zal doorbrengen. Goed breed tegen de zijlijn en hij laat zijn rechtstreekse tegenstander voor de keuze. Hier trekt hij zijn tegenstander naar buiten waardoor er ruimte ontstaat tussen de back en de centrumverdedigers. Hij herkent het moment en maakt de looplijn diep op het juiste moment. De passing wordt tussendoor gespeeld en Gomez kan een assist geven.

Dreigende voorzetten in het laatste derde deel

Hierboven is een goed voorbeeld van wat Sergio Gomez veel doet tijdens een aanval van Anderlecht. Lior Refaelov komt in balbezit en komt naar binnen met bal aan de voet. Gomez herkent deze situatie en is in aanvallend opzicht aanwezig. Hij maakt de overlap en ontvangt de bal van Refaelov. Hij haalt de achterlijn, kijkt goed waar een medespeler loopt (goed overzicht voor de eindpassing) en geeft een goede strakke passing richting de kleine backlijn waar Zirkzee, ter hoogte van de eerste paal, vrij kan binnen leggen.


Opnieuw een vergelijkbare fase, dit keer in een “overlappende run” met El Hadj. Tijdens een snelle omschakeling ontvangt hij de bal van Olsson. Heeft een goed overzicht over de posities van enkele medespelers. Ziet Kouamé goed positie kiezen aan de tweede paal. Geeft in één tijd een perfecte en scherpe passing richting de tweede paal waar Kouamé in alle vrijheid de bal binnen kan leggen.


Hier nog een voorbeeld van een perfecte eindpassing (voorzet) van Sergio Gomez. Hij mag de bal ontvangen van Majeed Ashimeru en Gomez scant de ruimte achter de verdediging van de tegenstander. Hij herkent ook de looplijnen van de medespelers en trapt een perfecte voorzet (met zijn linkervoet) richting de tweede paal. Raman maakt gebruik van deze perfecte voorzet en scoort met het hoofd.


Ten slotte kan hij ook gebruik maken over “onder lappende runs”. Weer herkent hij de dreiging en zet hij een spurt in en is hij aanspeelbaar voor Ait El Hadj (Ait El Hadj zorgt ervoor de da backspeler van de tegenpartij naar buiten wordt getrokken waardoor er een ruimte ontstaat). Gomez herkent deze dreigende situatie en duikt in dit gat. Hij ontvangt de bal in de grote backlijn, schakelt een tegenstander uit (langs buiten om), gevolgd door een strakke voorzet over de grond naar de tweede paal, waar Murillo in alle vrijheid de bal binnen kan leggen.

Hoewel de voorzet in de derde zone zonder twijfel Gomez ‘s belangrijkste aanvalskenmerk is, is het niet het enige aanvallende kenmerk dat hij tot zijn beschikking heeft.

Herkennen van de ruimte en alert zijn in de aanvallende omschakeling

Hier vertrekt Gomez op eigen helft. Hij ziet het gevaar en de ruimte. Hij zet een spurt aan en duikt in deze ruimte. Ook al komt de bal niet aan zijn zijde, hij blijft alert en fel voor doel.


Doordat hij fel en alert de situaties kan inschatten, staat hij vrij aan de tweede paal en kan hij de bal simpelweg en vrijstaand in doel tikken.

Dribbelen
Een ander sterk kenmerk van Sergio Gomez, zowel aanvallend als in balbezit, is zijn dribbelvermogen.Hier komt hij in balbezit tussen drie tegenstanders. Door zijn technische bagage kan hij twee tegenstanders met een individuele actie uitschakelen. Hij herkent het ondertal en kiest voor de individuele actie, die hij tot een goed einde brengt (als laatste speelt hij nog een tegenstander tussen de benen, waardoor hij de vrije baan heeft richting het strafschopgebied). Hij sluipt het zestienmetergebied binnen en ziet Verschaeren vrij staan. Gomez speelt een strakke bal in, Verschaeren ontvangt de bal maar wordt aangetikt door een tegenstander in de backlijn.

Gomez zet de strafschop feilloos om. (links onderdaan van het oogpunt van de doelman)

Verdedigen in en rond de eigen zestienmeter
Voor een jonge, aanvallende vleugelverdediger zouden de meesten denken dat de defensieve kant van Gomez' spel nog steeds rauw is en voor verbetering vatbaar zijn. Hoewel dat in sommige opzichten correct is, is Gomez eigenlijk een zeer goede verdediger in en rond zijn eigen zestienmeter. Hij leest het spel van de tegenstander zeer goed, waardoor hij niet vaak rechtstreeks gepasseerd kan worden.


Hier zie je een voorbeeld Dat Gomez aan het kijken is waar zijn tegenstander zit. Hij herkent de defensieve fase en hij heeft gezien dat deze Club Brugge speler volledig vrij staat. In plaats dat hij naar binnen komt om zijn verdediging te steunen heeft hij een zeer goede lichaamshouding (oog bal + tegenstander, hij kan over zijn schouder de tegenstander zien). Hij is hierdoor in staat om de vrije ruimte te sluiten en het gevaar te ontmijnen door bal weg te koppen. Hierdoor kan Anderlecht zijn defensieve vorm herstellen.

Druk zetten op de tegenstander
Terwijl Sergio Gomez sterk is op verschillende verdedigende aspecten in de buurt van zijn eigen zestienmeter is zijn pressvermogen (druk zetten op tegenstander) uitzonderlijk goed. Sergio Gomez is zeer goed in het druk zetten op de tegenstander. Weet perfect wanneer hij druk moet zetten op de tegenstander in balbezit.


Beerschot wordt hier goed onder druk gezet. Gomez herkent deze situatie en zet hoge druk op de tegenstander. De tegenstander wil de bal wegwerken maar Gomez staat goed in positie. Hierdoor kan hij de bal onderscheppen, een hoge handelingssnelheid met bal aan de voet om de vrije ruimte te creëren voor zichzelf gevolgd door een goede voorzet. Verschaeren kan ter hoogte van de kleine backlijn de bal simpelweg binnen duwen.

Betrapt worden uit positie hoger op het veld
Met alle sterke punten van het spel van Sergio Gomez, heeft hij nog steeds werkpunten. Hoewel het niet per se opvallend is, is een van de grootste problemen in zijn spel dat hij soms te hoog gepositioneerd staat op het veld, waardoor er ruimte is in zijn rug. Hoewel hij normaal gesproken dekking achter zich heeft om te voorkomen dat aanvallende tegenspelers de ruimte in zijn rug kunnen benutten, moet hij toch nog leren de juiste momenten te kiezen om druk te zetten/hoog positie te kiezen.In de spelfase hierboven zie je dat Sergio Gomez vrij hoog staat en gemakkelijk wordt uitgespeeld. Hier kunnen twee spelers van Charleroi gebruik van maken om in deze vrije ruimte te duiken. Zo kan Charleroi een dreigende tegenaanval opstarten. Sergio Gomez komt te laat, De opkomende backspeler van Charleroi kan in alle vrijheid een voorzet trappen. Charleroi kon net niet scoren.

Stilstaande fases
Dan hebben we het nog niet gehad over de stilstaande fases (penalty’s, vrije trappen) van Sergio Gomez. Wanneer hij achter de bal staat is er altijd dreiging want hij heeft een uitstekende linkervoet. Hij weet perfect waar hij een bal moet neerleggen en kan dit tot in de perfectie uitvoeren. Hieronder een voorbeeld van een prefect getrapte vrije trap. Magallan moet zelfs de bal niet aan te raken want de bal verdwijnt rechtstreeks in doel.

Conclusie
Gomez is verreweg één van de beste aanvallende vleugelverdedigers van de Jupiler Pro League. De impact die Sergio Gomez heeft gehad op Anderlecht is ongetwijfeld enorm geweest. Hoewel een tweede seizoen bij Anderlecht zeer goed zou zijn voor zijn verdere ontwikkeling, is het onvermijdelijk dat Sergio Gomez in de niet zo verre toekomst naar een grotere competitie zal verhuizen. Afwachten wat hijzelf en Anderlecht zullen beslissen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie