Uitkijken naar speeldag 20: Dury-loos weekend draait om Lior en groen-zwarte adder

Uitkijken naar speeldag 20: Dury-loos weekend draait om Lior en groen-zwarte adder

17-12-2021 17:00 Laatste update: 19:53

Met Kerstmis in aantocht opent de Jupiler Pro League dit weekend voor de voorlaatste keer haar poorten in 2021. Er zal met zekerheid voldoende te bezichtigen vallen, met als hoofdattractie de oerklassieker tussen Club Brugge en RSC Anderlecht. VoetbalPrimeur.be benoemt vijf aspecten om met bovengemiddelde aandacht naar uit te kijken.

Lior in de schijnwerpers
Temidden al het verzamelde talent zullen de meeste ogen in Club-Anderlecht op Lior Refaelov gericht zijn. Dat paars-wit voor het eerst sinds lang nog eens met échte ambitie mag afreizen naar Jan Breydel, heeft het in grote mate te danken aan haar Israëlische spelmaker. Sinds Vincent Kompany een vaste positie voor hem gevonden heeft, voetbalt zijn elftal opvallend doelgerichter. Dat kan haast geen toeval zijn. Bovendien scoort Refaelov de laatste tijd met de ogen dicht. Met Royal Antwerp FC deed hij zijn ex-ploeg al eens pijn. Gaat Rafa op herhaling?

Groen-zwarte adder onder het gras
Historisch gezien steken Club en Anderlecht er ver bovenuit, maar eind 2021 staan beide grootmachten in de schaduw van Union Saint-Gilloise. De traditieclub rondde als eerste de kaap van de 40 punten. Aangezien zaterdag het nummer twaalf op bezoek komt, ligt de favorietenrol weer in het Brusselse kamp. Toch mag Cercle Brugge niet onderschat worden. Met vier zeges op rij heeft Dominik Thalhammer zelfs uitsluitend nog maar van de smaak van champagne geproefd. Het tactisch meesterbrein van Felice Mazzu zal er alles aan doen om zijn collega eens plat water voor te schotelen.  

Strijd der Belgische schutters
Op respectabele afstand van Deniz Undav en Michael Frey zijn ook enkele landgenoten goed bij schot. Dat moet stiekem deugd doen aan ons hartje, aangezien de vlotscorende Belgen de voorbije jaren op één hand te tellen waren in de JPL. In de huidige campagne laten Zinho Gano, Dante Vanzeir (allebei elf goals), Jelle Vossen en Nikola Storm (allebei tien) zich geregeld opmerken. Charles De Ketelaere komt na zijn twee treffers aan Den Dreef ook piepen in de bovenste regionen; hij staat op acht. Quizvraag om hen te motiveren: wie was de laatste Belgische topschutter in Eerste Klasse A?

Degradatieduel 2.0
Drie weken geleden beet K. Beerschot V.A. in het zand in de zespuntenmatch met Zulte Waregem (2-0). Dit weekend krijgen De Ratten een herkansing, weliswaar tegen een andere club in crisis, KV Oostende. Beide ploegen zouden wel eens de zwaktse broertjes van het moment kunnen zijn. Zowel Beerschot als Oostende slaagden er sinds begin november slechts één keer in om de drie punten te veroveren. Als KVO dat kunstje op het Kiel herhaalt, zadelt het de rode lantaarn met een gigantisch probleem op. Verliezen is uit den boze voor Beerschot!

Twintig jaar weggevaagd
Een JPL-speeldag zonder Francky Dury, wie kan zich dat nog heugen? Tieners zullen het antwoord alvast schuldig moeten blijven. Na twintig jaren met een  heleboel meer ups dan downs heeft het clubicoon van Zulte Waregem zijn Waterloo gevonden. Terwijl het een afscheidsjaar in grote stijl moest worden, prikte de bittere realiteit van de schrale puntenoogst die roze ballon genadeloos lek. Opvallend genoeg zette Dury zijn vroegtijdige vertrek eigenlijk zélf in gang. Benieuwd of interim-duo Davy De fauw en Timmy Simons er wél in lukt om de defensie op orde te krijgen.