Er is maar één grote winnaar op de Belgische transfermarkt

Er is maar één grote winnaar op de Belgische transfermarkt

01-09-2016 01:45

In de rubriek ‘Teruggefloten’ analyseert VoetbalPrimeur.be de (Belgische) voetbalactualiteit. Ditmaal nemen we de Belgische transfermarkt onder de loep.

Sven Kums, Stefano Okaka, Massimo Bruno, Hamdi Harbaoui, Neeskens Kebano, … De afgelopen dagen volgde de ene toptransfer de andere op. Telkens als er een van de spelers werd voorgesteld zagen we een lachende man op de officiële foto’s. Dat was vaak niet de speler in kwestie, maar wel Mogi Bayat. Haast in alle toptransfers van ons land had Bayat als makelaar een vinger in de pap te brokken.

Geen Bayat, geen transfer. De boutade gaat al enkele jaren mee, en werd nog maar eens duidelijk deze transferzomer. Of wie denk je dat Jérémy Perbet en Jérémy Taravel naar AA Gent haalde. Of er achter de transfer van Fabien Camus naar Antwerp FC zit? Geen goede scoutingscel, handige voorzitter of geslepen manager. Nee, Bayat is de grote man in het Belgische voetbal.

'Belgische Mino Raiola'
Hebben we iets tegen Bayat? Helemaal niet! Bayat is een klasbak in zijn vak. Dankzij de ‘Belgische versie van Mino Raiola’ kunnen we in ons land nog genieten van enkele toppers en kunnen onze clubs het hoofd boven water houden. Dat Okaka de B-kern verlaat voor zes miljoen euro, daar mag Van Holsbeeck Bayat op beide knieën voor bedanken. Indien Bayat Kara ook nog kan slijten voor de nodige miljoenen, mag Anderlecht stilaan een standbeeld van hem zetten voor de poorten van het Constant Vanden Stockstadion.

En toch hebben we ook onze bedenkingen bij de huidige gang van zaken. Onze clubs hebben hun lot gelegd in de handen van makelaars. Ze lijken compleet afhankelijk geworden van hen. Zij die niet willen samenwerken met een Bayat grijpen langs topschutters. En wat met de scouting? Er wordt nog amper rekening gehouden met de mening van de mannen die wekelijks vijf – zes wedstrijden zien.

Of zou er echt iemand van Anderlecht op de tribune van RB Leipzig B of Udinese B gezeten hebben de laatste maanden? Over het doorbreken van talent zwijgen we nog. Dat levert voor makelaars net te weinig op. En laten we eerlijk zijn, het draait om geld. En om de lach van Mogi natuurlijk.

Daan Slingers
Hoofdredacteur VoetbalPrimeur.be