Goed/Fout: Gemengde gevoelens in Brugge, de vreugde van Ollie en spandoeken
In deze rubriek op VoetbalPrimeur.be bespreken we elke speeldag wat goed en wat fout ging op de Belgische velden

Goed/Fout: Gemengde gevoelens in Brugge, de vreugde van Ollie en spandoeken

27-04-2015 11:00

Goed/Fout: In deze rubriek op VoetbalPrimeur.be bespreken we elke speeldag wat goed en wat fout ging op de Belgische velden. De vierde speeldag van de Play-Offs werd vooral gekenmerkt door de vreugde van Deschacht, de comeback van Club en de degradatie van Cercle Brugge.

Goed

De vreugde van Ollie

Sommige spelers vieren een doelpunt met een uitgestoken tong, anderen beslissen dan weer om helemaal niet te juichen. Olivier Deschacht hoort niet thuis in die categorieën. De verdediger van RSC Anderlecht komt amper tot scoren en als dat dan toch gebeurt, dan wordt dat uitbundig gevierd. Ollie lukte tegen KV Kortrijk twee knappe kopbalgoals die zelfs Aleksandar Mitrovic jaloers maakten. De blonde verdediger kon met zijn vreugde geen blijf en schreeuwde het uit. Na afloop van de wedstrijd bleef hij rustig onder alle complimenten, maar hij stond toch te glunderen. Zeker omdat hij Anderlecht met zijn doelpunten op weg zette na een bijzonder belangrijke overwinning met het oog op de Belgische landstitel.

De Brugse comeback

"Voetbal is een spel met elf tegen elf en op het einde winnen de Duitsers."  Dat zei BBC-analist Gary Lineker ooit en dit seizoen is dat ook van toepassing op Club Brugge. Blauw-Zwart kwam dit seizoen al zeventien keer terug uit een verloren situatie en won toen acht keer. Tegen AA Gent was het weer van dat. Het speelde een dramatische eerste helft en stond vrij logisch 2-0 in het krijt. Na de pauze kregen we -onder impuls van een sterke Tom De Sutter- een heel ander Club te zien. Vlotte combinaties én lange ballen pompen: het leverde Club zowaar nog twee doelpunten op. Michel Preud'homme en de zijnen werkten tijdens deze Play-Offs nog geen enkele uitstekende wedstrijd af, maar dat zal hen worst wezen. Het enige wat telt is die eerste plek.

De bom van Milinkovic

KRC Genk verloor vorige week met 4-0 van KV Mechelen en dat wilde coach Alex McLeish graag vermijden. De Schot bouwde wat defensieve zekerheid in en dat kwam de wedstrijd niet meteen ten goede. Beide teams leden enorm veel balverlies en kwamen amper aan uitgespeelde kansen. De wedstrijd zou worden bepaald door een klasseflits en die kwam er ook. Milinkovic, de jonge middenvelder van Genk, besloot om van heel ver uit te halen en deponeerde de bal over Biebauw in de kruising. Een fantastisch doelpunt én ook nog eens goed voor de drie punten. Genk doet daardoor nog steeds mee voor de groepswinst, al zal het wel moeten hopen op puntenverlies van de Maneblussers.

Fout

Spandoeken Charleroi

De supporters van Charleroi hebben het afgelopen weekend weer iets te bont gemaakt. Eerder dit seizoen staken ze al vuurwerk af op de tribunes van KV Kortrijk, maar zaterdag gingen ze nog een stapje verder. De fans van de Zebra's pakten namelijk uit met enkele gemene spandoeken aan het adres van de Standard-supporters. "Ultra Islamieten, de enige die onthoofd moeten worden, zijn jullie" en "Ik heb syfilis en geen papieren, ik ben Ultra Inferno" schoten de hoofdvogel. De KBVB kon daar duidelijk niet mee lachen en gaf eerder al aan dat het zinnens is om Charleroi op het matje te roepen. Volgens hen zou zelfs het Ministerie van Binnenlandse Zaken zich willen moeien in de discussie. Krijgt ongetwijfeld nog een staartje!

Cercle degradeert

Dit weekend viel het spreekwoordelijke doek voor Cercle Brugge. De Vereniging van voorzitter Frans Schotte maakte ook tijdens de vierde wedstrijd tegen Lierse SK geen al te beste indruk. Cercle kwam wel nog op voorsprong, maar daarna kwam de klasse van Lierse bovendrijven. De Pallieters legden er nog drie in het mandje en veroordeelden Cercle tot de Belgische tweede klasse. Twaalf seizoenen lang mocht groen-zwart proeven van de Jupiler Pro League, maar nu zit het er definitief op. Al is er natuurlijk nog altijd hoop. Cercle en Lierse sloegen namelijk de handen in elkaar en startten een procedure tegen Moeskroen-Péruwelz. De Henegouwers wisten zich op de allerlaatste speeldag te redden en verkregen een licentie voor volgend seizoen. De ploeg kampt echter met financiële problemen en dat gaat er bij de andere laagvliegers niet in. In de loop van de week zal Cercle weten wat er hen te wachten staat.

Rode Proto

RSC Anderlecht haalde het zaterdag met 5-1 van KV Kortrijk, maar de wedstrijd had ook helemaal anders kunnen lopen. Toen Kortrijk de 2-1 maakte via Teddy Chevalier, werd de Franse aanvaller namelijk getorpedeerd door doelman Silvio Proto. De doelman van Anderlecht ging met gestrekt been door op Chevalier, maar scheidsrechter Van de Velde greep niet in. Rood was misschien wel een mogelijkheid en dat had het verloop van de wedstrijd wel kunnen veranderen. Proto bleef echter staan en Anderlecht legde er daarna nog drie tegen de touwen. Zo zie je maar dat de strijd om de Belgische landstitel onderhevig is aan kleine details.