Fan van Standard reageert met open brief na kritiek op tifo
Rouche wil zijn club verdedigen

Fan van Standard reageert met open brief na kritiek op tifo

26-01-2015 22:01

Of de Standard-tifo tegen Anderlecht te ver ging, laten we uzelf beslissen. Eén fan van Standard is alvast de hele heisa rond het gebeuren beu. Op de website van Radio 1 liet een fan een open brief na getiteld "Rouche un jour, Rouche toujours". Hij schreef het stuk na de commentaar van Sporza-analist Peter Vandenbempt.

"Wat een heerlijke dagen, maar wat een collectief verdwaasde en bange tijden. Sta me toe me nader te verklaren."

"Gisteren heb ik genoten met volle teugen van de overwinning van m’n ploeg. Ik ga drie dagen niet meer kunnen praten, zo schor heb ik me op de tribune geschreeuwd. Dat hoort namelijk zo als je Standardsupporter bent, desnoods brul je de vijf mensen die het dichtst in je buurt staan op de wedstrijd een scheur in hun trommelvlies. Al wie al eens op Standard een match volgde kan beamen : het kan daar ‘grellig’ zijn hoor. En als de erfvijand op bezoek komt kan er nét een tikkeltje meer. Het maakt ons tot wat we zijn in het Belgisch voetballandschap : uniek, onnavolgbaar en stiekem door de andere supportersclans met jaloezie bekeken. Laat me die laatste categorie bevestigen dat het inderdaad een waanzinnig gevoel is Standardsupporter te zijn op namiddagen zoals die van gisteren."

"Neem nu onze tifo’s, die vind je nergens anders in dit land want unieke supportersclans doen unieke dingen. “Onnavolgbaar” is het woord dat we zoeken en daar zijn we bijzonder fier op ook. Dat is al jaren zo en dat maakt het des te onbegrijpelijker dat nu plots iedereen de mond vol heeft over hoe groot zo’n spandoek wel niet is, hoe moeilijk het wel moet zijn om het te maken en wat dat moet kosten. Zijn die mensen de vorige jaren dan altijd selectief blind geweest of zo?"

"En kijk, over de tifo gisteren zijn de meningen blijkbaar verdeeld. Choquerend, ongepast, schandalig, crapuleus, not done en wat nog allemaal. Hele forums staan al vol, twitter dreigde gisteren te ontploffen, televisiecommentatoren rolden over elkaar heen om allemaal tegelijk hun verontwaardiging uit te spreken, zelfs de immer minzame Peter Vandenbempt is dus ‘verbijsterd en gedegouteerd’."

"En dan nu mijn vraag (of neen wacht, het zijn er een paar) : waarom eigenlijk? Waarom zoveel ophef over een fictief personage uit een horrorfilm die de tegenstander nog voor de wedstrijd begonnen is al uit z’n evenwicht moet brengen? Nooit begrepen dat voetbal in Luik geen sport maar religie is? Dat wedstrijden tegen de aartsvijand uit Brussel een Heilige Oorlog is waarin alles is toegestaan? Dat Steven Defour het enige gedaan heeft wat je als voormalig boegbeeld en held van ons geliefd Standard nooit kan doen zonder er de cosequenties van te ondergaan? Dat we gedegouteerd zijn door zijn verraad (nog eens : voor ons is voetbal géén sport maar Religie!) en daar gisteren even duidelijk uiting aan hebben gegeven? Dat wij tranen met tuiten gelachen hebben toen hij in minuut 53 ‘rood’ boven ‘dood’ verkoos?"

"Neemt iedereen het ons nu kwalijk dat wij onze rol van twaalfde man nog maar eens met verve hebben ingevuld en mee voor de drie punten gezorgd hebben? Zijn jullie daar stiekem allemaal wéér eens stikjaloers om? Of is het omdat wij voor de neus en in extremis Alexander Scholz wegkaapten en die gisteren al meteen een vlekkeloze partij afleverde door het centrum van de verdediging potdicht te houden (wie de kansen voor de bezoekers gisteren telde had een heel rustige namiddag)?"

"En wacht, neenee het ik ben nog niet uitgevraagd. Zijn jullie er allemaal zeker van dat de stortvloed aan IS-vergelijkingen niet veel meer zegt over JULLIE dan over diegene die het bewuste spandoek maakten (volgens mij is wie zoiets denkt gewoon een zieke geest hoor, maar da’s maar een persoonlijke mening uiteraard)? Of heb ik iets gemist en blijkt Jason Voorhees een IS-strijder te zijn of zo? Stonden de Luikste tribunes gisteren vol met fans gewapend met een machette en waren ze allemaal bereid om Defour te onthoofden? Gaan we nu alle horrorfilms verbieden of zo? Al eens gekeken waar uw kroost zich mee bezig houdt van zodra u het zacht zoemende ‘zzzzt’ hoort dat aangeeft dat de gameconsole aanfloept? Weet u wat een ‘hack & slash-game’ is (nieuwsflash : uw kinderen houden zich godganser dagen bezig met het virtueel afslachten, ontbenen, vierendelen, levend villen, aan flarden schieten van virtuele tegenstanders)?"

"Wist u dat ik alle jongeren rondom mij in de tribune gisteren in een collectieve lachkramp heb zien schieten toen het spandoek ontrold werd? Of gaan we nog altijd uit van dat wereldbeeld van 50 jaar geleden dat ons wou leren dat we kinderen maar zo lang mogelijk in een superveilige cocon moesten houden en hen vooral aan niets mochten blootstellen wat wel eens slecht zou kunnen zijn voor hun zielsheil? En is het niet een héél klein beetje hypocriet dat slechts dagen nadat de hele wereld de mond vol had over ‘recht op vrije meningsuiting’ we nu even een cartoon op een spandoek dat in een voetbalstadion ontrold word gaan aanpakken (lachen met de profeet mag maar niét met Anderlecht misschien)?"

"Dat niemand vreemd opkijkt wanneer de burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen para’s in zijn straten laat posteren (oh nee, dát zal de kinderen niet bang maken hoor, neeeuuuh!)? Niemand die vragen heeft bij het feit dat we een VMO-sympathisant én een Oostfront-vereerder in onze federale regering hebben zitten maar iedereen gaat wél over z’n nek bij een filmpersonage op een spandoek? Nog iemand die van z’n stoel rolt en lachkrampen krijgt wanneer de chef sport van één van ’s lands grootste kranten nog tijdens de wedstrijd een metershoge IS-strijder heeft gezien in het stadion (dienstmededeling aan Ludo Vandewalle : mis vooral die volgende afspraak met je therapeut niet en blijf in godsnaam je medicatie nemen!)?"

"Wanneer Standardfans zich in de picture werken schieten woorden te kort maar wanneer Anderlechtfans in dezelfde wedstrijd de tribune afbreken en de stoeltjes richting speelveld katapulteren kraait daar geen haan naar? Dus écht hooliganisme mag maar uiting geven aan je gevoelens met een spandoek is niet oké? Willen diegene die dit goedkeuren dan naar Nederlands toestanden met doden en afgebrande supportershomes en zo?"

"Nee ik ben nog niet uitgevraagd. Wacht ik heb de beste tot laatst bewaard : zéker weten dat al deze heisa er niet is gekomen omdat het ’t Heilige Anderlecht is, lievelingetjes van de pers die uitgerekend tegen die vuile Walenkoppen de dieperik in gaan? Dat ze de terugkeer van hun aanbeden Steven Defour wel even anders hadden ingebeeld? Of is het toeval dat op de pagina’s van Sporza de volgende kop boven het wedstrijdverslag prijkt : “Ref helpt Standard aan droomscenario tegen Anderlecht”? Ooit een kop gelezen waar mee frustratie uit spreekt? Of is het toeval dat uit de stem van Filip Joos de teleurstelling dróóp gisteren na de wedstrijd?"

"Dat gezegd zijnde : kijkt u ook zo uit naar de uitzending van Extra Time vanavond waarin de genodigden gegarandeerd elkaar beurtelings wat verder gaan zitten opnaaien en moeten troosten? Zou er evenveel gemekker te horen en te lezen zijn geweest mocht dit op pakweg KV Mechelen gebeurd zijn? Méént de KBVB dat nu écht dat er vervolgingen en sancties gaan komen? Geloven ze écht dat zoiets kan? En hoe gaan we dan de ‘schuldigen’ aanwijzen? Op basis van wat dan, op basis van ‘Die mannen hebben zin voor humor en daar kunnen wij niet mee lachen’ of ‘Verbeeldingskracht in een voetbalstadion is not done’ ofzo? Heeft diezelfde bond al bedacht dat ze geen enkele juridische poot hebben om op te staan? Méént Michel Verschueren dat als hij vlak na de wedstrijd wat gaan bazelen over ‘ethiek’ (twee woorden mister Michel : NOTTINGHAM FOREST, oké zo?! Ik dacht het wel ja!)?"

"Goed, genoeg vragen om u even bezig te houden lijkt me zo. En toch nog even enkele woorden van dank. Vooral aan de jongens die elke thuiswedstrijd aan de overkant staan van de tribune waarop ik sta : Ultras Inferno 96 (ikzelf hoor bij Publik Hysterik, kwestie van even heel duidelijk te zijn : laat die flames maar komen hoor). Bedankt uit de grond van mijn rood hart : jullie hebben gisteren niet mijn dag gemaakt, nee jullie hebben mijn seizoen gemaakt. Hiervoor doen we het, hiervoor spenderen wij elk seizoen weer veel geld, tijd en energie. Onvergetelijk, dit was er ééntje voor ons geschiedenisboek waarin goudsnede op de paginaranden zit. Stop asjeblief nooit met dit soort acties, jullie zijn de beste familie die een mens zich kan inbeelden."

"Dank je wel Steven Defour, jouw oliedomme gele kaarten hebben me doen kraaien van plezier. We wisten dat je sinds je verhuis naar Portugal enkele jaren geleden een beetje naast je schoenen bent beginnen lopen maar dat je zó ver heen was hadden we nooit vermoed. Vooral je uitleg na de wedstrijd : “Ik had het fluitsignaal van de ref niet gehoord” was een kostelijke. Arme jongen, mentaal niet sporen én gehoorschade ook nog zo blijkt nu. Als je niet zo’n gigantische h**r was zouden we medelijden krijgen met je, Suzette."

"Dank je wel Laurent Ciman, vijf jaar het allerbeste van jezelf geven voor onze club en op zo’n manier afscheid nemen… het heeft mij tranen met tuiten doen huilen toen je ons nog voor de allerlaatste keer kwam groeten. Moge velen aan jou een voorbeeld nemen."

"Dank je wel Ludo Vandewalle, Filip Joos, Michel Verschueren en andere Peter Vandenbempts : dank julie wel gebruikers van Facebook, Twitter en alle forums waar dan ook. Jullie bevestigen onze positie van outsiders nog maar eens in zover het nog nodig was. Dat kan nooit kwaad, dat doet zelfs goed. Nobody likes us & we don’t care. Het is meer dan ooit ‘Wij tegen de rest’ en daar houden wij zielsveel van. We beloven dan ook plechtig dat we wat gisteren gebeurd is nooit meer zullen herhalen."

"Nee, in de playoffs komt dat Brussels clubje nog eens op bezoek bij ons en we beloven hierbij plechtig dat we er álles gaan aan doen om wat gisteren gebeurt is te zullen overtreffen. Tot dan!"

"#jesuisjasonvoorhees"