Scheidsrechter Lambrechts geeft uitleg na tweede strafschop Antwerp-Genk

08-05-2023 20:40
1

De kraker in de Champions' Play-Offs van de Jupiler Pro Leageu tussen Royal Antwerp FC en KRC Genk leverde aardig wat voer voor discussie. Antwerp kreeg twee strafschoppen en dat zorgde weer eens voor gefronste wenkbrauwen, zoals dit opvallend vaak het geval is dit seizoen. Scheidsrechter Erik Lambrechts geeft uitleg over de beslissing.

De tweede penalty kwam tegen de arm van Genk-aanvoerder Bryan Heynen. De strafschop werd benut door Toby Alderweireld en daarmee verzekerde Antwerp zich uiteindelijk van de overwinning. Scheidsrechter Lambrechts wordt gevraagd of de strafschop wel rechtvaardig was. “De criteria is daar duidelijk in. Als de arm weg is van het lichaam, wat hier het geval is, en de speler maakt zichzelf daardoor groter, dan neemt hij ergens een risico en dan wordt er beslist dat dit een strafschop is”, vertelt Lambrechts via Eleven.

Scheidsrechter Lambrechts geeft aan dat hij begrip heeft voor de frustratie van de supporters. Omdat het wellicht niet bewust gebeurde.  “De criteria zijn er en wij zijn er om die criteria toe te passen. De arm is weg van het lichaam en dat maakt het ook iets duidelijker dan vroeger, dus is het een strafschop”, deelt Lambrechts.

Uiteindelijk reageert Lambrechts ook op het vraagstuk van de hoofdtrainer van Genk, Wouter Vrancken. Vrancken gaf aan dat de bal eerst op de dij van Heynen kwam. “Nee dat speelt ook geen rol. Er moet een belangrijk onderscheid gemaakt worden. Als hij de bal bewust speelt tegen de arm die er al is, dat speelt een rol, maar dit gaat niet over bewust spelen. Hij maakt zichzelf al groter en als de bal dan eerst nog even via de knie of een ander lichaamsdeel op je arm terechtkomt, dan maakt dat niet uit. Dus penalty”, besluit Lambrechts.