Amuzu houdt de eer van de Anderlecht-jeugd hoog in Oostende

Amuzu houdt de eer van de Anderlecht-jeugd hoog in Oostende

Gepubliceerd: maandag 27 september 2021 om 20:20ma 27-09-2021 om 20:20

Laatste update: dinsdag 28 september 2021 om 21:20di 28-09-2021 om 21:20

RSC Anderlecht gaf de voorbije jaren heel wat jeugdspelers de kans. Dit seizoen komen er in vergelijking met de voorbije seizoenen minder jeugdspelers in actie bij paars-wit. Tegen KV Oostende was Francis Amuzu de enige zelf opgeleide speler in de basis. Toeval of niet?

Voor Amuzu was het pas zijn derde basisplaats van het seizoen in de competitie. In de zes andere duels van paars-wit in de Jupiler Pro League mocht hij trouwens ook opdraven, maar dan telkens als invaller. In Oostende zorgde Amuzu voor de nodige dreiging, maar helemaal in het begin van de wedstrijd liet hij een wenkende kans liggen om Anderlecht op voorsprong te brengen. Afwerken blijft voorlopig het manco van de 22-jarige buitenspeler, die dit seizoen in de competitie in totaal 402 speelminuten kreeg.

Verschaeren tussen bank en basis
Terwijl Amuzu in de ploeg kwam, verdween Yari Verschaeren – in vergelijking met het duel tegen KAA Gent – weer naar de bank. Een tactische keuze van Kompany. Verschaeren viel elf minuten voor tijd aan de kust wel in. Dit tot jolijt van de aanhang van Anderlecht. In de tweede helft riepen de meegereisde fans van Anderlecht regelmatig de naam van Verschaeren. Dit seizoen zweeft Verschaeren wat tussen een basisplaats (6 keer) en een statuut van invaller (2 keer). Tegen KRC Genk bleef de middenvelder 90 minuten op de bank. In totaal speelde hij 471 minuten in de competitie.

Tegen KAA Gent begon van de Anderlecht-jeugd ook Anouar Ait El Hadj in de basis. Tegen Oostende was dat geen mogelijkheid. De aanvallende middenvelder moest ziek forfait geven voor het duel aan de kust. El Hadj versierde dit seizoen in de competitie vier basisplaatsen. Drie keer mocht de 19-jarige Belg invallen. In totaal speelde hij dit seizoen 335 minuten in de JPL.

Pechvogel Delcroix
Dat Anderlecht het dit seizoen met minder jeugdspelers doet, komt ook deels door omstandigheden. Zo speelde Hannes Delcroix de eerste drie wedstrijden van het seizoen volledig, maar toen sloeg het noodlot toe net na een selectie voor de Rode Duivels. Delcroix liep een zware knieblessure op. Hij onderging een operatie en is nog maanden uit waardoor zijn teller voorlopig op 270 speelminuten blijft staan.

Om Delcroix te vervangen koos Kompany de voorbije weken altijd voor de 19-jarige Taylor Harwood-Bellis. De Engelsman wordt gehuurd van Manchester City en krijgt de voorkeur op de eigen jeugdspelers Lucas Lissens (20), Zeno Debast (17) of Marco Kana (19). Die maken hun minuten tegenwoordig op maandag bij de U21 van Anderlecht.

Antoine Colassin keerde terug van een verhuurperiode aan Zulte Waregem, maar de 20-jarige aanvaller speelde dit seizoen nog geen minuut in de hoofdmacht van Anderlecht. Killian Sardella (19), Kristian Arnstad (18) en Mario Stroeykens (16), die vorig seizoen nog moesten bijspringen toen de kern een pak kleiner was, zitten weer in de Brusselse wachtkamer. Geen schande op hun leeftijd.

Conclusie
De jeugd van Anderlecht speelt inderdaad minder dan vorig seizoen, maar het zou foutief zijn om te schrijven dat de in 'Youth We Trust'-koers van Anderlecht plots weg is. Delcroix en El Hadj misten duels door ziektes of blessures. Daarnaast verloor Anderlecht tijdens de zomer Albert Sambi Lokonga aan Arsenal, waardoor er sowieso een jeugdspeler minder beschikbaar is. Men kan ook niet verwachten dat elke jeugdspeler van Anderlecht meteen klaar is om een vaste basisplaats op te eisen bij de A-ploeg. Wel opvallend, de bank van paars-wit is niet langer meer een verzameling van jeugdspelers. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws