Koningskoppel Haaland en Malen: zo zet Dortmund achtervolging op Bayern in

Koningskoppel Haaland en Malen: zo zet Dortmund achtervolging op Bayern in

03-08-2021 21:32 Laatste update: 21:33
1

Het is een turbulente transferzomer voor Borussia Dortmund. Jadon Sancho vertrok voor 85 miljoen euro naar Manchester United, maar Erling Haaland is gebleven. De Noorse goalgetter krijgt voorin gezelschap van Donyell Malen. VoetbalPrimeur.be neemt het elftal van Dortmund onder de loep.

Sancho laat een flinke erfenis na in het Signal Iduna Park. De Engelse vleugelspeler was in 137 optredens voor Die Schwarzgelben goed voor 50 goals en 64 assists. Dortmund trok zelf de portemonnee voor PSV'er Malen, die Sancho moet opvolgen. Al doet coach Marco Rose zijn best om de verwachtingen te temperen. "We hebben vanaf het begin gezegd dat we geen nieuwe Sancho zouden halen, maar we hebben wel iemand gehaald met veel kwaliteiten en die in ons profiel past."

Rose toonde bij zijn vorige clubs een voorliefde voor een 4-4-2 systeem met een ruit op het middenveld en een 4-2-3-1 systeem. Met die eerste formatie trad de Bundesliga-topclub aan in het oefenduel met Bologna (3-0), terwijl een week eerder tegen Athletic Bilbao (0-2) voor 4-2-3-1 werd gekozen. Ook een opstelling met vijf verdedigers behoort tot de mogelijkheden. De Duitse oefenmeester is flexibel en kan op meerdere systemen terugvallen.

Naast Malen hield Dortmund zich tot dusver redelijk gedeisd op de transfermarkt. Alleen doelman Gregor Kobel kwam nog over van VfB Stuttgart voor vijftien miljoen euro. De 23-jarige Zwitser verrichtte liefst 110 reddingen afgelopen seizoen en verdringt landgenoot Roman Bürki tussen de palen. Aan de defensie verandert verder weinig met Thomas Meunier, Manuel Akanji, Mats Hummels en Raphaël Guerreiro.

Met Rode Duivel Axel Witsel kan op het middenveld ook alvast één naam worden opgeschreven. Het Engelse toptalent Jude Bellingham kan hem vergezellen, maar dat geldt ook voor Emre Can of zelfs Mahmoud Dahoud. Pas daarna moet Rose écht lastige knopen doorhakken. Naast Haaland en Malen strijdt onder meer aanvoerder Marco Reus om een basisplaats. De 41-voudig Duits international is - mits fit - nog altijd van grote waarde en heeft de beste papieren om als nummer tien te gaan fungeren, mogelijk in de rug van het Nederlands-Noorse spitsenduo.

Dat scenario is voor Malen het meest gunstig. De Nederlander is in dat geval de aanvalspartner van Haaland. De Noorse sensatie kan imponerende cijfers overleggen - hij scoorde 40 keer in 43 Bundesliga-duels - maar weet ook dat de ogen steeds meer op hem gericht zijn. Wat dat betreft kan Malen met zijn snelheid en dreiging de ideale bliksemafleider zijn. Op zijn beurt kan de Nederlander juist profiteren van de aandacht die bij tegenstanders uitgaat naar Haaland. Het afgelopen seizoen scoorde Malen 19 keer in 32 Eredivisie-duels. Als hij koelbloediger wordt voor het doel, krijgt hij in het snelle aanvalsspel van Dortmund mogelijk de kans om die cijfers te evenaren. Hij zal dan wel het zestienjarige toptalent Youssoufa Moukoko van het lijf moeten houden. 

Giovanni Reyna, die rugnummer zeven heeft geërfd van Sancho, Thorgan Hazard en Julian Brandt willen ondertussen ook een plekje afdwingen onder Rose, die met het oog op de creatieve impulsen tenminste één van deze spelers nodig lijkt te hebben. Voor hen biedt 4-2-3-1 wellicht meer kansen, maar dat zou voor Malen vermoedelijk een rol vanaf de vleugel én meer concurrentie betekenen.

Kortom, Dortmund heeft zeker in aanvallend opzicht tal van mogelijkheden, maar is het genoeg om Bayern München het vuur na aan de schenen te leggen? De druk om aan te haken rust op de schouders van Rose.