Lessen van de Supercup, de sterke - en werkpunten van Brugge en Genk op een rij

Lessen van de Supercup, de sterke - en werkpunten van Brugge en Genk op een rij

19-07-2021 21:00
6

De eerste prijs van het seizoen ging naar Club Brugge. In de Supercup haalde de landskampioen het met 3-2 van bekerwinnaar KRC Genk. Wij lieten onze huisanalist de match bekijken. Voor ons bespreekt Andy Mulders de sterke punten en de werkpunten van Club Brugge en Genk. 

Beide teams waren nog niet op hun sterkst. Club Brugge miste zijn kapitein Ruud Vormer, Simon Mignolet, Eduard  Sobol, Eder Balanta en Hans Vanaken. Genk daarentegen kon geen beroep doen op de Colombiaanse entente Jhon Lucumi, Carlos Cuesta en Daniel Munoz (Copa America). Verder zaten Gerardo Arteaga en Kristian  Thorstvedt ook niet in de selectie.

We konden wel kennismaken met enkele nieuwe gezichten. Langs de kant van Club Brugge waren dit jeugddoelman Sam Lammens en Cisse Sandra. Aan de Genkse kant waren dit Tresor Ndayishimiye, Mujaid Sadick, Carel Eiting en Simen Juklerod.

De Supercup is natuurlijk een veredelde de oefenmatch en beide ploegen waren nog niet compleet. Toch is het een mooi moment om te kijken waar Club Brugge en Genk op dit moment staan.

De sterke punten van Club Brugge
01. De beide flanken spelen aanvallend. Ze zetten ook hoog druk op de tegenstander. Federico Ricca en Clinton Mata speelden op de helft van hun tegenstander.
02. De spelers van Club Brugge durven bij balverlies onmiddellijk door te drukken op de tegenspeler in balbezit, ook al kunnen ze uitgespeeld worden en ontstaat er ruimte in de rug.
03. Mata, Charles De Ketelaere en Noa Lang lijken klaar om er al in de eerste minuten van het nieuwe seizoen te staan.
04. Mats Rits speelde op een voor hem ongewone positie. Hij deed het wel goed. Rits speelde kort op Bas Dost en Lang.
05. De jonkies kregen hun kans. Senne Lammens en Noah Mbamba vielen voor het grootste gedeelte van de match in positieve zin op. Een opsteker voor de Brugse jeugdwerking.

De werkpunten van Club Brugge
01. De linkse flank liet veel ruimte tussen de linies. In de rug van Ricca is er veel ruimte. Junya Ito had verschillende mogelijkheden om Ricca één op één uit te schakelen door middel van een individuele actie.
02. Beide centrale verdedigers hebben kwaliteiten, maar misschien net te weinig startsnelheid, snelheid en wendbaarheid. Inlopende spelers kunnen hiervan proftitren.
03. Achterin is er relatief veel ruimte tussen alle verdedigers. Door dit euvel viel ook het eerste Genkse doelpunt. Dit bespreken we hieronder wat meer uitgebreid. 

Kousounou verliest de bal aan Trésor. Onuachu krijgt de mogelijkheid een overwicht te creëren. Bongonda ziet dit en door zijn aanvallende loopactie gaat hij profiteren. Mechele moet kiezen welke aanvaller hij dekt. De verdedigers staan zo ver uit elkaar dat er ruimte is.

Heynen probeert los te komen Mitrovic. Hij doet dit door middel van een achterwaartse beweging. Hierdoor heeft hij het spel voor zich en 'koopt' hij tijd. Ricca ziet Bongonda komen en probeert hierop te anticiperen, maar komt te laat. De buitenspel kan niet opengezet worden.  

Doordat Mechele te ver van zijn mede centrale verdediger staat en een stapje vooruit zet richting Onuachu ontstaat er een grote opening tussen beide centrale verdedigers. Bongonda ziet dit en maakt de voorwaartse loopactie in de rug van Mechele. Heynen krijgt de bal en omdat hij zeer goed in positie staat kan hij de bal in één tijd tussendoor spelen om Bongonda alleen voor de doelman te zetten.

Hier maakt de doelman een inschattingsfout. Ofwel had hij hoger moeten staan of hij had in zijn goal moeten blijven. Bongonda is al aan de bal en Lammens moet nog vertrekken. Bongonda maakt hier gebruik van om de bal in het doel te plaatsen.

De sterke punten van KRC Genk
01. Onuachu blijft een belangrijke factor voor het spel van dit Genk. Hij is nog steeds aanwezig als aanspeelpunt.
02. Patrik  Hrosovsky voegt extra kwaliteit toe aan het middenveld op basis van positiespel en passing. Hrosovsky en Bryan Heynen blijven zeer complementaire spelers.

De werkpunten van KRC Genk
01. Geen verrassing, maar de onuitgegeven achterhoede is nog niet op elkaar ingespeeld. Rechtsachter Ángelo Preciado maakte zowel positionele als technische fouten.
02. Het uitvoetballen van achteren uit liep nog verre van perfect.
03. Genk lijkt afhanelijk van Onuachu. Wat als de Nigeriaan toch nog vertrekt? Cyriel Dessers – die na de rust zijn opwachting maakte – heeft bepaalde kwaliteiten, maar het zijn niet dezelfde van die van Onuachu.