Dé verrassing van 1B op weg naar 1A: Dit is wat u moet weten over RFC Seraing

Dé verrassing van 1B op weg naar 1A: Dit is wat u moet weten over RFC Seraing

18-04-2021 10:01 Laatste update: 14:00
11

RFC Seraing bonkt op de deur van de Jupiler Pro League. De Luikse club oversteeg zichzelf dit seizoen door tweede te worden in 1B. Hierdoor speelt Seraing binnenkort barragematchen tegen de 17e uit 1A, om zo na 25 jaar opnieuw op het hoogste niveau te spelen.

Succesjaren en woelige wateren
De Luikse club zag als FC Sérésien het levenslicht in 1904, kreeg stamnummer 17 en zou door de jaren heen herdoopt worden tot RFC Seraing. In 1982 trad de club voor het eerst aan in eerste klasse, waar het vijf jaar verbleef. Na enkele jaren in tweede en derde klasse werd Seraing in 1992/1993 kampioen in tweede klasse. Het seizoen daarop zou het als promovendus zowaar derde eindigen na RSC Anderlecht en Club Brugge.
Na die hoge piek, kwam er al snel een diep dal: RFC Seraing werd in 1996 failliet verklaard, stamnummer 17 werd geschrapt.

Met hulp van Metz richting 1A
In 2013 werd eerste provincialer RFC Sérésien overgenomen door het Franse FC Metz en Dominique D’Onofrio. Het nieuwe Seraing kwam er door een fusie met het Henegouwse Boussu Dour, waarvan het stamnummer 167 aannam.
Toen vorig seizoen de competitie in Eerste Amateur werd stilgelegd door corona, stond RFC Seraing er derde. Maar door licentieproblemen van Virton en de failliesementen van Lokeren en Roeselare, kregen de Luikenaren een plek in 1B.

De verrassing van 1B
Seraing speelde een erg knap seizoen. De Luikse club begon met een klinkende 3-5-zege op het veld van Lommel SK. In die wedstrijd maakte 1B kennis met Georges Mikautadze, die vier (!) keer scoorde. De negentienjarige Metz-huurling ontpopte zich dit seizoen tot een van dé smaakmakers van 1B. Naast Mikautadze had Seraing niet echt uitblinkers, maar het toonde zich een goed collectief. Vanuit de organisatie kan Seraing razend snel omschakelen om de tegenstander op de counter te pakken. Onder leiding van trainer Emilio Ferrera was Seraing zowat de enige ploeg die kampioen Union Saint-Gilloise het vuur wat aan de schenen kon leggen. Seraing is naast RWDM zelfs de enige ploeg die van Union kon winnen. Aan het begin van het seizoen speelden de Metallos wat op z’n Beerschots: veel doelpunten tegen krijgen, maar zelf ook veel scoren en zo toch meestal winnen. Sinds de 4-3 nederlaag tegen Westerlo eind januari, krijgen Ferrara en co nauwelijks nog doelpunten tegen. Dat hebben ze vooral ook te danken aan Guillaume Dietsch. De 20-jarige doelman van Seraing toonde zich heel matuur tussen de palen en groeide uit tot een van de beste keepers van tweede klasse.

Seraing staat al zo goed als het hele seizoen in de top twee. Nadat Union zijn leidersplaats al vrij snel royaal veiligstelde, moest Seraing zich focussen op de tweede plaats. Die geeft namelijk recht op een ticket voor de barragewedstrijden tegen de nummer 17 van 1A om te strijden voor een plek in de hoogste afdeling. Westerlo was lange tijd Seraings grootste concurrent voor plek twee, maar de Kemphanen lieten het de voorbije weken afweten. Met een 9 op 27 gaf Westerlo Seraing de kans om zijn tweede plaats veilig te stellen. Die kans lieten de Luikenaren niet liggen en zijn nu niet meer in te halen voor plaats twee.

In de balans voor 1A
Of Seraing een rol van betekenis kan spelen in 1A als het zou promoveren, hangt grotendeels af van moederclub FC Metz. Zo is er al geweten dat Mikautadze komend seizoen opnieuw voor Metz zal spelen. Als sterkhouders zoals Guillaume Dietsch, Sami Lahssaini en Ablie Jallow nog een extra seizoen uitgeleend worden aan Seraing, dan lijken de zwart-roden een kans te maken om overeind te blijven in 1A. Emilio Ferrera zal ook nog wat meer ervaring moeten toevoegen aan zijn selectie. Behalve Danijel Milicevic heeft Seraing nauwelijks spelers met 1A-ervaring. Maar voor Ferrera daaraan kan denken, moet hij eerst nog voorbij Moeskroen of Waasland-Beveren. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie