'CIES bevestigt tijdrekken levert inderdaad iets op'

'CIES bevestigt tijdrekken levert inderdaad iets op'

16-04-2021 09:20 Laatste update: 09:21
5

Een voetbalwedstrijd duurt 90 minuten + extra tijd, maar van die 90 minuten is de bal vaak buiten. Dus spelen de voetballers geen volledige wedstrijd van 90 minuten. Onderzoeksbureau CIES Football Observatory nam proef op de som en kwam tot de conclusie dat er in een wedstrijd gemiddeld 55 minuten effectief wordt gevoetbald in Europa. België zit net boven het gemiddelde.

De Jupiler Pro League doet het lichtjes beter dan het gemiddelde: in onze vaderlandse competitie rolt de bal gemiddeld 56 minuten en 42 seconden per match. In de Belgische hoogste klasse wordt daarmee 63% van de totale speeltijd effectief gevoetbald. Daarmee doet België het beter dan La Liga: de Spaanse competitie is de enige van de vijf grote competities die het slechter doet dan het Europees gemiddelde. De Eredivisie doet het nog beter dan de Jupiler Pro League met 65,6% effectieve speeltijd, omgerekend 59 minuten en 2 seconden. In de Champions League wordt er 58 minuten en 13 seconden gevoetbald, in de Europa League 56 minuten en 15 seconden, dat valt te lezen in het onderzoeksdocument.

De voornamelijkste oorzaken dat het spel stil ligt als de bal buiten gaat of als er een overtreding gemaakt wordt. Het onderzoek van CIES Football Observatory leert ons ook dat de effectieve speeltijd geen impact heeft op de lengte van de wedstrijden. Dus ploegen die gedurende de wedstrijden tijd rekken worden hier effectief mee geholpen. Want de scheidsrechters houden nagenoeg geen rekening met de verloren tijd die gepaard gaat als de bal buiten is of als er een fout gemaakt wordt.