Vier kwartfinales, vier keer likkebaarden: Croky Cup duikt laatste rechte lijn in

Vier kwartfinales, vier keer likkebaarden: Croky Cup duikt laatste rechte lijn in

Gepubliceerd: woensdag 3 maart 2021 om 07:45wo 03-03-2021 om 07:45

Laatste update: woensdag 3 maart 2021 om 19:46wo 03-03-2021 om 19:46

Stilaan is het money time in de Croky Cup. Terwijl de Belgische topclubs bij aanvang traditiegetrouw wat minachtend neerkijken op het toernooi, nemen de belangen vanaf de kwartfinales ruimschoots toe. Plots beseft iedereen hoe kostbaar zo’n beker in je prijzenkast wel kan zijn. Bovendien staan er deze jaargang enkele aantrekkelijke affiches op het programma. Reden genoeg voor een voorbeschouwing van VoetbalPrimeur.be!

Woensdagavond mogen KAS Eupen en KAA Gent de debatten openen. Dat zou een duel aan volle kracht moeten worden, want beide elftallen hebben eigenlijk niets meer te winnen of te verliezen in de reguliere competitie. In het geval van de Panda’s is dat een geruststellende gedachte. Zakken gaat niet meer gebeuren; het bekerparcours kan zomaar een erg smakelijke kers op de taart plaatsen. Mocht Eupen zich tot in de finale kunnen knokken, zou dat de eerste keer in haar geschiedenis zijn.

Dan zullen de Oostkantonners wel langs de troepen van Hein Vanhaezebrouck moeten. Dat de beker momenteel ook in Gent een hoofddoel is, impliceert simpelweg dat het in de Jupiler pro League niet van een leien dakje loopt. Die omschrijving is zelfs nog een understatement: de Buffalo’s doken de nieuwe jaargang uitzonderlijk ambitieus in, maar prijken op een handvol speeldagen van het einde zelfs niet in de linkerkolom … Enkel een trip naar de Heizel kan die bittere smaak enigszins doorspoelen. Bij vlagen brengt Gent het voetbal waar Vanhaezebrouck voor staat, mits een juiste timing kan dat voldoende zijn om de finale te halen.

Waken voor onderschatting
Ook RSC Anderlecht kijkt met meer interesse naar de beker dan in het verleden het geval was. Na de noodzakelijke overwinning op Sclessin doen de Brusselaars wel nog volop mee voor Play-Off 1, maar een hoofdrol vertolken op langere termijn zit er voorlopig nog niet in. Een bekertriomf behoort dan weer wél tot de mogelijkheden. De glansrijke 0-5-afstraffing in de Brusselse stadsderby zette de ambities extra kracht bij in de vorige ronde. Zeker nu paars-wit met Cercle op papier de meest haalbare tegenstander tegenover zich krijgt, zal de bekerdroom leven binnen de club.

De vraag rijst met welke ingesteldheid de Vereniging het duel in het Lotto Park zal aanvatten. Onder Yves Vanderhaeghe waait er een nieuwe wind bij de laagvlieger, zoveel is zeker, maar zou kwalificatie voor de halve finales niet nefast zijn in de degradatiestrijd? In die fase worden er immers een heen- én terugduel afgewerkt. Daartegenover staat dat Cercle afgelopen weekend vertrouwen tankte door de kelderkraker met Waasland-Beveren naar zich toe te trekken. Anderlecht mag zich dus zeker niet rijk rekenen. Laat een gebrek aan scherpte nu net één van de vaak terugkerende euvels zijn in Brussel …

Evenwicht
Wie woensdag al uitgebreid genoten heeft, zal donderdag zeker niet minder aan zijn trekken komen. Wat dacht u van een heruitgave van de finale van 2009, bijvoorbeeld? KV Mechelen zal alvast erg gemotiveerd zijn om wraak te nemen op KRC Genk na de 2-0-nederlaag destijds. De Kakkers gingen zaterdag onderuit op het veld van KV Oostende, waardoor Play-Off 1 niet meer dan een verre droom zal blijven. Alle ballen op de beker dan maar! Met het voetbal dat de manschappen van Wouter Vrancken dit jaar op de mat toveren, mag de finale halen een gezonde ambitie zijn.

Met een verplaatsing naar de Luminus Arena staat er wel een te duchten hindernis op het programma. Nochtans kwakkelde Genk er vrolijk op los in 2021. De cruciale 1-2-overwinning bij Sporting Charleroi zou echter een nieuw élan kunnen geven, al is de top-vier verre van een gelopen koers. Aangezien John van den Brom niet meteen de grootste aanhanger is van rotatie, stuurt hij donderdag waarschijnlijk een sterk elftal de wei in. En terecht, want een topclub als Genk kan de beker niet zomaar ‘overslaan’. Van de vier kwartfinales zou deze Genk-Mechelen wel eens de meest evenwichtige én leukste ontmoeting om volgen kunnen zijn.

Topaffiche, of toch op historische gronden
Hoe later op de avond, hoe schoner het volk. Die spreuk past de Croky Cup blijkbaar als een handschoen. Als uitsmijter heeft de kalendermaker namelijk de mooiste affiche opgespaard: Standard Luik ontvangt Club Brugge. De historie van beide clubs spreekt voor zich, maar anno 2021 gaapt er niettemin een behoorlijke kloof tussenin. Terwijl de Vlaamse koploper doorheen het Belgische voetbal walst, moet de Waalse trots een zoveelste brandje blussen. Na de pijnlijke 1-3-nederlaag tegen aartsrivaal RSC Anderlecht is Mbaye Leye onomwonden in de eerste dip uit zijn prille trainerscarrière gesukkeld. Dat het vier dagen later alweer aan de bak moet, zal Standard als een voordeel zien, maar heeft de ploeg de zuivere kwaliteit om Blauw-Zwart het vuur aan de schenen te leggen?

De realiteit wil gewoonweg dat de bezoekers dezer dagen een maatje te groot zijn voor de Belgische tegenstand. In de Europa League stak het coronavirus stokken in de wielen, helaas, maar Club blijft sant in eigen land. Bovendien viel een opsteker van jewelste uit de lucht: de naweeën van de recente corona-uitbraak sterven langzaamaan uit. Zo vieren Noa Lang, Hans Vanaken én trainer Philippe Clement hoogstwaarschijnlijk hun terugkeer aan de Maas. Gezien de grote voorsprong in het klassement kan Club het zich veroorloven om nog enkele keren vol te gaan tijdens een midweekse bekermatch. Standard zal boven zichzelf moeten uitstijgen om het Brugse geweld te weerstaan. Maar als één club in ons land die gave in het DNA draagt ...

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Welke clubs zie jij doorstoten naar de halve finales?

Gent, Anderlecht, Genk en Club Brugge
27%
Gent, Anderlecht, Genk en Standard
7%
Gent, Anderlecht, KV Mechelen en Club Brugge
11%
Gent, Anderlecht, KV Mechelen en Standard
1%
Gent, Cercle, Genk en Club Brugge
6%
Gent, Cercle, Genk en Standard
3%
Gent, Cercle, KV Mechelen en Club Brugge
3%
Gent, Cercle, KV Mechelen en Standard
3%
Eupen, Anderlecht, Genk en Club Brugge
15%
Eupen, Anderlecht, Genk en Standard
3%
Eupen, Anderlecht, KV Mechelen en Club Brugge
5%
Eupen, Anderlecht, KV Mechelen en Standard
5%
Eupen, Cercle, Genk en Club Brugge
2%
Eupen, Cercle, Genk en Standard
2%
Eupen, Cercle, KV Mechelen en Club Brugge
2%
Eupen, Cercle, KV Mechelen en Standard
2%
(131 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws