De Boeck stelt zich kandidaat bij Anderlecht: “Er valt meer uit te halen”

De Boeck stelt zich kandidaat bij Anderlecht: “Er valt meer uit te halen”

19-02-2021 07:00
29

Glen De Boeck heeft zich kandidaat gesteld bij RSC Anderlecht om Nicolas Frutos als assistent op te volgen, dat laat de voormalige verdediger van paars-wit aan Het Laatste Nieuws weten.

De Boeck en Vincent Kompany waren ploegmakkers. De Boeck zal de T1 van Anderlecht niet opbellen om inzichten uit te wisselen, maar hij gaat wel nog een stapje verder. "Neen, dat ga ik niet doen. Wat ik wel gedaan heb, is mijn kandidatuur gesteld om Frutos op te volgen als assistent. Voorlopig heb ik er niks over gehoord. Ik ga hier niet het proces van Kompany maken, maar als je mijn eerlijke mening vraagt, dan zeg ik 'ja'... Er valt meer uit deze selectie te halen. Echt wel."

De Boeck vindt het voetbal dat Kompany wil brengen niet realistisch voor Anderlecht. "Maar het is niet realistisch! Als je niet de kwaliteiten hebt om de bal rond te tikken in je eigen zestien, dan moet je dat niet doen. Het is een trend bij andere clubs ook. Ik vind: als je het niet kunt, speel dan op de tweede bal, in plaats van jezelf in de problemen te brengen. Het slaat helemaal nergens op."

"Nog zoiets: data zijn belangrijk. Ik hoor het graag zeggen”, gaat De Boeck verder. “Tegenwoordig heb je een slechte match gespeeld als je geen zeshonderd passes gegeven hebt. Belachelijk, want wat ben je ermee als zeventig procent van die passes achteruit gaat? Ik vind dat waanzin, ik kan er niet naar kijken. Anderlecht recupereerde tegen Beveren een bal op dertig meter van doel, een paar seconden later was de bal bij de eigen doelman.”

“Dat is bij 0-0 toch niet logisch? Ik heb altijd geleerd: je moet vooruit voetballen. Verticaal. Anderlecht voetbalt verticaal, maar in de verkeerde richting. Dat is geen voetbal. Als je zó blijft voetballen, dan komt het niet goed. Dan komt het echt niet goed. Een trainer moet inschatten welke filosofie mogelijk is met een team. Hij moet niet het omgekeerde doen: je kunt niet zomaar jouw filosofie d'office aanbrengen. Zo werkt het niet”, aldus De Boeck.