Club Brugge versus Oekraïense tegenstanders: al vijftien duels in 25 jaar tijd

Club Brugge versus Oekraïense tegenstanders: al vijftien duels in 25 jaar tijd

Gepubliceerd: woensdag 17 februari 2021 om 11:15wo 17-02-2021 om 11:15

Een door corona geplaagd Club Brugge hoopt haar Europese ambities toch te kunnen waarmaken tegen Dynamo Kiev. In de zestiende finales van de Europa League belooft dat een niet te onderschatten, maar geen onmogelijke klip te worden. De voorbije 25 jaar kruisten Oekraïense tegenstanders opvallend vaak het Brugse pad. VoetbalPrimeur.be duikt in de archieven.

1994-1995: Shakhtar Donetsk (EC II)
De eerste confrontatie met een club uit Oekraïne valt aan het einde van het vorige millennium. Het wordt een aangename kennismaking. In de eerste ronde van Europa Cup II verzekert Club zich van een uitstekende uitgangspositie door het thuisduel met 1-0 naar zich toe te trekken. Eén doelpuntje in Donetsk zou moeten volstaan voor kwalificatie. Mario Stanic heeft die opdracht goed in de oren geknoopt: 1-1. Missie volbracht, al volgt in de achtste finales meteen het eindstation. Real Zaragoza blijkt te sterk.

2001-2002: CSKA Kiev (UEFA Cup)
Een naam uit het verleden, aangezien CSKA Kies inmiddels ontbonden is en enkel voortleeft als amateurvereniging. De viervoudige kampioen schopt het aan het begin van de jaren 2000 nog een laatste keer tot het Europese toneel. Die verlaat het met het schaamrood op de wangen, want Club Brugge maakt brandhout van de hoofdstedelingen. Over twee wedstrijden heen krijgt CSKA er liefst zeven om de oren. Opnieuw zou Blauw-Zwart zich in de volgende ronde laten ringeloren: na verlengingen trekt Olympique Lyon aan het langste eind.

2002-2003: Shakhtar Donetsk (CL-voorronde)
Derde Brugs-Oekraïense ontmoeting, derde verschillende toernooi. Ditmaal vormen de vetpotten van de Champions League de inzet. Het dubbele duel met Shakhtar, door de vele oliedollars een opkomende macht in de Europese subtop, wordt een nagelbijter van jewelste. Een laat doelpunt van Timmy Simons in Oekraïne geeft de Brugse burger moed. Op Jan Breydel kan Club opnieuw pas op het einde de meubelen redden, via een geweldige vrije schop van Nastja Ceh. Verlengingen brengen geen afscheiding, dus maakt de rotnerveuze aanhang zich op voor strafschoppen. Daarin staat geen maat op Dany Verlinden en co: 4-1. Als beloning krijgt Club in de groepsfase van het kampioenenbal onder meer FC Barcelona over de vloer.

2004-2005: Shakhtar Donetsk (CL-voorronde)
Déjà-vu in de zomer van 2004. Opnieuw loopt de weg richting de CL-poules langs Donetsk. In de heenwedstrijd gaat het echter al volledig mis. Hoewel in minuut 70 nog een aantrekkelijke 1-1 op het bord prijkt (doelpunt van cultheld Bosko Balaban), stort het elftal van Trond Sollied in het slot als een kaartenhuisje in elkaar. Verdict: 4-1 … Zelfs met de beste wil ter wereld slaagt Club er niet in om die averij in te halen op eigen bodem. Na zes minuten haalt Zvonimir Vukic de lont al uit het buskruitvat met de gevreesde 0-1. De Belgische landskampioen knokt nog voor wat die waard is, maar geraakt niet verder dan 2-2.

2004-2005: Dnipro Dnipropetrovsk (UEFA Cup)
Die opdoffer tegen Shakhtar leidde weliswaar niet tot een Europese exit. Het vangnet van de UEFA Cup was Club gunstig gezind. In de groep C wordt Blauw-Zwart alweer uitgeloot tegen een Oekraïense opponent, het onbekende Dnipro. Groot is de verbazing wanneer die club zowaar aan het langste eind trekt: 3-2. In een systeem met vijf ploegen in één poule, met slechts één duel tegen elke tegenstander, is die nederlaag een veeg teken aan de wand. Club gaat er roemloos uit, na verdere puntendelingen met Austria Wien en Real Zaragoza en een schamele overwinning tegen FC Utrecht.

2009-2010: Shakhtar Donetsk (EL)
‘Geen drie zonder vier’, moet de UEFA gedacht hebben. En dus krijgt Club Brugge in 2009 al voor de vierde keer in amper vijftien jaar tijd rising star Shakhtar tegenover zich. Dat de oranjehemden het eerste reekshoofd zijn in poule J, komt vooral in het duel op Jan Breydel tot uiting. De thuisploeg wordt er overrompeld: 1-4. Gelukkig kunnen de West-Vlamingen de tweede stek garanderen door Toulouse FC en Partizan Belgrado achter zich te houden. Na Nieuwjaar blijkt Valencia CF een maatje te groot. Overigens sneuvelt ook Shakhtar, tegen latere finalist Fulham FC.

2014-2015: Dnipro Dnipropetrovsk (EL)
Misschien wel de pijnlijkste nederlaag tegen een Oekraïense tegenstander, die 1-0 in april 2015. Voor het eerst sinds 1995 was Club immers nog eens tot in de kwartfinales van een Europese beker geraakt. Na een parcours langs onder meer Torino, FC Kopenhagen en Besiktas wachtte oude bekende Dnipro Blauw-Zwart op voor een strijd om de laatste vier. De brilscore in de heenwedstrijd wordt algemeen beschouwd als een aanvaardbaar resultaat. In het verre Oost-Europa een doelpuntje meepikken en de kwalificatie ligt binnen handbereik. Dnipro blijkt echter stugger dan gedacht: in 90 minuten voetbal krijgen Lior Refaelov en co geen enkele bal tussen de palen … Een gemiste kans! De Oekraïners schoppen het via Napoli namelijk tot de finale, waar enkel een opperbest Sevilla FC hen de baas kan: 2-3.

2019-2020: Dynamo Kiev (CL-voorronde)
Deze ontmoeting zit nog vers in het geheugen. Als eerste opstap richting de vele Champions-League-miljoenen moet Club zich medio 2019 eindelijk eens langs dé traditionele grootmacht uit Oekraïne knokken: Dynamo Kiev. In het heenduel in Brugge kan Hans Vanaken de levensbelangrijke 1-0 aantekenen vanop de stip. Een goede basis, maar spanning verzekerd in duel twee. Nou en of! In een simpelweg heroïsche wedstrijd krijgen de kijklustigen zowat alles te zien: twee rode kaarten, een resem gemiste kansen en alsnog zes doelpunten. Aangezien die eerlijk verdeeld zijn (3-3), mag Club als laatste lachen. Die boost loodst de troepen van Philippe Clement ook voorbij LASK Linz in de Play-Offs. Voor de derde keer in vier jaar tijd stoot de regerende titelhouder door naar de CL-groepsfase.

BALANS: Club Brugge – Oekraïne: 5W – 6G – 4V

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Welke wedstrijd van Club met een Oekraïense zit het meest in je geheugen gegrift?

De CL-voorronde tegen Shakhtar van 2002
19%
De CL-voorronde tegen Shakhtar van 2004
8%
De nederlaag tegen Dnipro in de EL van 2004
0%
De uitschakeling door Dnipro in de kwartfinale van de EL 2015
24%
De dubbele ontmoeting met Dynamo Kiev in de CL-voorronde van 2019
41%
Een ander duel
8%
(59 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws