Eerst 'mankementen', dan dominantie: 'Vanhaezebrouck keert terug naar de basis'

Eerst 'mankementen', dan dominantie: 'Vanhaezebrouck keert terug naar de basis'

06-01-2021 15:32

Hein Vanhaezebrouck heeft zijn terugkeer bij KAA Gent niet gemist. Met hem aan het roer leken de Buffalo's wel herboren, al kan het veldspel nog steeds beter. Dat is echter ingecalculeerd in het grotere plaatje van de trainer.

'Zijn handelsmerk - dominant voetbal brengen - moest Vanhaezebrouck noodgedwongen even in het diepvriesvak stoppen, er waren eerst andere aandachtspunten', legt Sport/Voetbalmagazine de interne keuken bij Gent bloot. 'Zoals het installeren van wat meer defensieve stabiliteit, om geen karrenvracht aan onnodige tegendoelpunten te slikken. Compacter spelen, waarbij de linies korter bij elkaar moeten aansluiten, is in de visie van de coach pas mogelijk als de opbouw veel verzorgder verloopt.'

'Vanhaezebrouck keerde terug naar de basis en werkte dagelijks op de inworp, want dat leidde de afgelopen maanden te vaak tot balverlies en tegengoals. Een ander aandachtspunt was de inzet van gps-tracking en het opstellen van individuele targets. Om het veeleisende pressingvoetbal een hele wedstrijd te kunnen volhouden, moesten die parameters naar omhoog. Vooral de high intensity runs vergden aandacht. Want digitale data zijn vandaag in de profsport noodzakelijk om de prestaties van de atleten te verhogen qua reactiesnelheid, tempo en looplijnen', somt S/VM nog twee belangrijke peilers op.

Individuele aandachtspunten
Enkele jongens zouden de volgende maanden stappen vooruit moeten zetten dankzij Vanhaezebrouck. 'Spelers moeten fitter en krachtiger worden, maar ook uit hun comfortzone worden gehaald om nog constanter en beter te presteren. Vanhaezebrouck werkt graag met strijderstypes, vandaar dat Alessio Castro Montes (23) - net zoals Thomas Foket eerder - momenteel op rechts veel vertrouwen krijgt', geeft het weekblad een voorbeeld.

'Er wordt gerekend op 'big man' (dixit Roman Jaremtsjoek) Hein om ook de Georgische draaischijf Giorgi Tsjakvetadze (21), bijna twee jaar op de sukkel met de knie, juist te prikkelen. Lukt hem dat, en slaagt hij erin om de efficiëntie van Osman Bukari (22) en de teruggevallen Anderson Niangbo (21) te verhogen, dan wacht er KAA Gent misschien nog een mooie lente na een bijzonder donker sportief najaar', klinkt het besluit hoopvol.