De vijftig spraakmakendste figuren uit het Belgische voetbal in 2020 – 10 tot 6

De vijftig spraakmakendste figuren uit het Belgische voetbal in 2020 – 10 tot 6

31-12-2020 11:00
6

Het werd een jaar om nooit te vergeten, helaas. Voor eeuwig en drie dagen zal 2020 verbonden blijven aan een hardnekkig virus dat een hele beschaving in haar greep hield. Gelukkig bracht Koning Voetbal tussendoor de nodige verpozing. Met de jaarwisseling in aantocht stelt VoetbalPrimeur.be een eigenzinnig lijstje op met de vijftig spraakmakendste figuren uit het Belgische voetbal van de voorbije twaalf maanden. In deze voorlaatste aflevering: nummers 10 tot en met 6.

10. Marc Van Ranst
We kunnen er niet om heen: het coronavirus hield ook het voetbal in een wurggreep. Daarom kan dé viroloog der virologen natuurlijk niet ontbreken in onze top-tien. De heer Van Ranst, inmiddels BV, was werkelijk overal in 2020. Bijgevolg dook hij ook op in het voetbalnieuws. Bij de herstart van de competitie werd zijn advies formeel ingewonnen, maar ook ongevraagd liet de expert het niet na zijn mening gretig in het rond te strooien. Het vele knuffelen op onze velden stoorde hem mateloos, bijvoorbeeld. Van Ranst had zelfs al een gepaste straf in gedachten: een gele prent bij ongezond contact. Daar ging de Pro League uiteindelijk toch niet in mee.

9. Lior Refaelov
In de nadagen van je loopbaan je allerhoogste piek ooit bereiken, in Deurne-Noord loopt het levende bewijs rond dat het kan. Bij de komst van Ivan Leko, nota bene de man die hem naar de uitgang begeleidde in Brugge, staken twijfels de kop op, maar die verdwenen snel als sneeuw voor de zon. Als spelmaker dirigeerde Refaelov als vanouds het bij momenten moordende baltempo van The Great Old. Op 34-jarige leeftijd blijkt de Israëliër bovendien scherper dan ooit op fysiek vlak. Schenkt hij Royal Antwerp FC straks haar eerste Gouden Schoen sinds Wilfried Van Moer in 1966?

8. Peter Croonen
Als gevolg van de eerste lockdown ging ook de Jupiler Pro League op slot. Het zou de start inluiden van een tussenseizoen dat bol stond van de spanningen, discussies en plottwisten. De protagonist in dat dramastuk was Genk- én Pro League-voorzitter Croonen, die vanwege die dubbele pet vele verwijten naar zijn hoofd geslingerd kreeg. Gesteund door de meeste andere topclubs bewoog de Limburger hemel en aarde om een competitie van zestien ploegen mét Play-Off-formule te behouden. Na een oneindige serie procedures kelderde Waasland-Beveren dat voorstel finaal. De rest is geschiedenis: momenteel maken achttien ploegen de dienst uit in Eerste Klasse A.

7. Eden Hazard
Na een desastreuze start in het maagdelijk wit moest 2020 hét jaar van Hazard worden. Opnieuw strooide blessureleed roet in het eten, jammer genoeg. Net toen de monsteraankoop klaar leek om te schitteren, torpedeerde de Espanyol-defensie hem weer naar de ziekenboeg. De coronapauze kwam als een geluk bij een ongeluk. Voor het EK kreeg Hazard een jaartje extra respijt en in de uitgestelde La Liga moest hij de joker worden in het kaartspel van Zinedine Zidane. Onze landgenoot bleek echter geen troefkaart. Ook in de huidige campagne sukkelt de dribbelaar van pijntje naar kwaaltje. De tijd begint stilaan te dringen …

6. Wouter Vandenhaute & Karel Van Eetvelt
De meest gelauwerde en gemediatiseerde club van het land overnemen, il faut le faire. Op zoek naar vers kapitaal en een frisse bestuurswind zette Marc Coucke een stap opzij aan het hoofd van RSC Anderlecht. Het duo Vandenhaute-Van Eetvelt moest de nieuwe koers uittekenen. Als CEO kreeg vooral die laatste een stevig takenpakket in handen. Op creatieve wijze saneren en tegelijk sportief een stap vooruit zetten, het is zelden een succesvolle combo. Toch doet Van Eetvelt het niet onaardig. De ervaren bestuurder deinst er dan ook niet voor terug om harde beslissingen te nemen. Denk maar aan het vertrek van Frank Vercauteren.

Benieuw naar de top-vijf? Die komt er later vandaag aan. Om 15u kom je te weten welke figuren ons voetbal het meest gekleurd hebben in 2020, althans volgens onze redactie!