Van Damme (27) vecht tegen leukemie: Veel overschot heb ik niet meer

Van Damme (27) vecht tegen leukemie: "Veel overschot heb ik niet meer"

22-12-2020 14:00
5

2020 was voor heel wat mensen een rampjaar, maar voor Miguel Van Damme was het nog veel erger. De doelman van Cercle Brugge kreeg te horen dat hij opnieuw aan leukemie lijdt. Van Damme blijft ook in het nieuwe jaar echter strijdvaardig. 

"Ze hebben nu al vier behandelingen op mij geprobeerd. Dat is zeldzaam", geeft hij aan bij Het Nieuwsblad. "Mensen die één of twee keer hervallen, geven het doorgaans op. Of ze komen niet zo ver, door al die vuiligheid. Na mijn eerste behandeling had ik nog zeventig procent kans om erdoor te komen. De slaagkans zakt met elke extra behandeling. Nu leven we dag per dag."

Van Damme is fel vermagerd, maar nog niet op. "Zolang ik me goed voel en ik niet te veel last heb, blijf ik ervoor gaan. Het enige wat me nog rest van behandeling, is de ziekte stabiel proberen te houden, opdat ik zo veel mogelijk tijd krijg in afwachting van een remedie. Overal ter wereld wordt er gezocht, maar alles zit nog in een experimentele fase."

Van Damme hoopt wel dat hij niet snel achteruitgaat. "Laten we hopen dat mijn lichaam sterk genoeg blijft om dit nog een hele tijd vol te houden. Ieder lichaam heeft een limiet. Ik ben realistisch genoeg om te weten dat ik niet veel overschot meer heb. Maar ik hou me altijd sterk naar de buitenwereld toe. Niet iedereen beseft altijd hoe zwaar het is. Door mijn verhaal te doen, hoop ik dat mensen beseffen dat je gezegend bent als je gezond bent."