Hoe kan Antwerp Tottenham aanpakken? ‘Mourinho rekent op twee spilfiguren’

Hoe kan Antwerp Tottenham aanpakken? ‘Mourinho rekent op twee spilfiguren’

10-12-2020 10:45 Laatste update: 17:00
4

Royal Antwerp Football Club verraste vriend en vijand door in de Europa League op de Bosuil met 1-0 te winnen van Tottenham. Nu staat de terugwedstrijd op het programma voor de groepswinst. Huisanalist van VoetbalPrimeur.be en PEC-Zwolle-scout Kristof de Croock neemt de ploeg van José Mourinho onder de loep.

Tottenham in balbezit
Het aanvalsspel van Tottenham is vrij simpel. Het draait vooral om twee mensen Son en Kane. Harry Kane speelt dit seizoen als een soort spelverdeler vanuit de spitspositie. De twee wingers komen naar binnen waardoor ze als inside forwards spelen. Ndombele die als 10 speelt, mag zwerven om zo de ruimte voor Kane te trekken. Son en Moura/Bergwijn liggen dan op de loer om te snijden in de ruimte die Kane achterlaat.

Kane is de assistkoning en is vaak ook de speler die de eindpass geeft bij een counter. Als Tottenham onder druk gezet wordt dan vinden ze het niet erg om lang te gaan op Kane. Tottenham bouwt op met het principe van +1 dus als ze kort gaan opbouwen zal waarschijnlijk een middenvelder in de laatste linie komen om zo het overtal te creëren. De aanvallende full backs schuiven dan door. Mocht Davies spelen tegen Tottenham (B-ploeg) kan hij eventueel het overtal verzorgen achterin.


Hojberg komt in de laatste linie om het overtal te verzorgen. De backs schuiven door, winger komen naar binnen en Lo Celso zakt in om ruimte te creëren voor Kane. Meestal kiest de aanvallende middenvelder Lo Celso of Ndombele om de ruimte van de verdedigende middenvelder die ingezakt is over te nemen. Cirkel.


Hier is Kane uit de spitspositie ingezakt naar het middenveld, er dekt een centrale verdediger door. De wingers hebben positie genomen tussen back en centrale verdediger om de ruimte aan te vallen. Alderweireld trapt lang maar de bal komt niet aan bij Bergwijn.


Kane komt vrij in de ruimte van Lo Celso, de centrale verdedigers dekken niet door. Nu zou Kane tijd kunnen krijgen om een bal achter de laatste linie te geven. Omdat de flanken al in beweging zijn hebben ze het voordeel ten opzichte van de statische verdedigers. Met de snelheid die Bale en Moura hebben is dit zeer moeilijk te verdedigen.

Reservespits Vinicius probeert hetzelfde te doen als Kane, maar wordt niet in de voet aangespeeld omdat hij minder kwaliteiten heeft aan de bal dan Kane. Vaker kiest Tottenham dan om over de verdediging te spelen en onmiddellijk de snijdende flanken in de diepte te sturen.

Het aanvalsspel van Tottenham speelt wel in het voordeel van Antwerp. The Great Old speelt met drie centrale verdedigers en twee verdedigende middenvelders. Dus de zone waar Kane het vaakst opduikt wordt goed bezet door Antwerp. Mocht Kane inzakken kan Antwerp doordekken dan houdt het nog altijd twee centrale verdedigers achterin die de snijdende flanken kunnen opvangen.

Sinds dit jaar heeft Tottenham twee aanvallende backs. Doherty en Reguillon hebben beide een goede voorzet. Als in de eerste fase het aanvalsplan niet lukt, proberen ze de laatste linie nauw te maken door de flanken aan de binnenkant te zetten. Doormiddel van flankveranderingen proberen ze zo de back vrij te spelen die vrijkomt op de flank. Zo heeft Tottenham minstens drie mensen voor doel.


Hierboven is Kane in de bal gekomen en zoekt Bale de diepte. Door zijn diepte kan Reguillon vrijkomen op de flank.


In de tweede fase zijn de twee flanken voor doel en de spits. Omdat Kane vanuit de eerste fase ingezakt is kan hij op volle snelheid in de zestienmeter komen, hierdoor heeft hij een bewegingsvoordeel en kan hij op volle snelheid de bal aanvallen. Hierboven komt hij goed via de blind spot van de tegenstander waardoor die hem niet meer kan oppikken.

Hoe speelt Tottenham in balverlies en de omschakeling naar balverlies?
Tegen Lask zagen we Tottenham hoog druk zetten. Ze deden dit in hun 4-2-3-1 als startpositie maar gingen in de pressing over tot mandekking. De flanken namen de buitenste centrale verdedigers. De middenvelders gingen ook door man op man terwijl Hojberg de controle hield als vrije man. Spurs ging zelfs back op back in de hoge pressing. In minuut 72 veranderde Mourinho naar een 5-4-1 om de voorsprong veilig te stellen maar dit mislukte. Het kreeg er nog twee binnen. Ik verwacht niet dat Mourinho zijn opstelling zal aanpassen deze keer.


Een voorbeeld van de man georienteerde hoge pressing bij georganiseerde fases tegen Linz.

Tottenham speelt normaal in een 4-2-3-1 in balverlies. Maar omdat Antwerp met drie achterin speelt verwacht ik dat ze uit een 4-4-2 zullen spelen net zoals tegen Arsenal. Tottenham vindt het niet erg om met hun eigen flanken zeer diep terug te verdedigen op sommige momenten stonden ze thuis tegen City in een soort 6-2-2 te spelen met beide flanken naast de backs. Tegen Antwerp zullen ze hopelijk iets aanvallender voor de dag komen.


In topwedstrijden durft Tottenham heel diep inzakken om dan vanuit de omschakeling te spelen. Het zakte tegen Arsenal in met een 4-4-2 laag blok. Mourinho vindt het niet erg om zelf helemaal in te zakken en te verdedigen met beide flanken op de hoogte van de laatste linie. Hierboven zie je dat Bergwijn op dezelfde hoogte speelt als de laatste linie. Son mag hogerop postvatten voor een mogelijke counter. Kane en Lo Celso spelen kort voor twee verdedigende middenvelders. Als Tottenham hier de bal heeft veroverd zoekt het Kane die dan met zijn geweldige lange passing onmiddellijk Son zal lanceren.


Kane wordt hier gebruikt als “pivot”. De twee flanken zoeken onmiddellijk diepte. Als Kane doordraait kan hij met zijn lange passing een van de flanken bedienen.

Conclusie
Beide ploegen spelen voor de groepswinst. Spurs zit volop in de race voor de titel en Antwerp voor Play-Off 1. Het is moeilijk te voorspellen hoe belangrijk de groepswinst is voor beide ploegen. Ondanks het drukke schema is ‘Mou’ wel een prijzenpakker en ziet hij de Europa League als een eenvoudige weg naar een prijs. Momenteel staat Tottenham eerste in de Premier League maar als we naar de kern kijken van de Spurs moeten we concluderen dat deze minder is in de breedte dan Liverpool en Manchester City. Misschien dan toch maar alles op de Europa League voor Tottenham en zien we vanavond wel de sterkste elf aan de aftrap…

Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle
Welke speler of club wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.