Inspiratie nodig tegen LASK?  Oostenrijks succes zette Antwerp op weg naar finale

Inspiratie nodig tegen LASK? Oostenrijks succes zette Antwerp op weg naar finale

Gepubliceerd: donderdag 26 november 2020 om 07:00do 26-11-2020 om 07:00

Laatste update: donderdag 26 november 2020 om 14:00do 26-11-2020 om 14:00

Na de pijnlijke thuisnederlaag tegen LASK heeft Antwerp donderdagavond wat recht te zetten tegen de Oostenrijkers. Met winst kan Antwerp alvast een mooie stap richting een Europese overwintering zetten. Antwerp kende vooralsnog echter wisselvallig succes tegen Oostenrijkse ploegen, maar kende ook één uitschieter.

Antwerp heeft er een lange afwezigheid opzitten op het Europese toneel en speelde dan ook nog maar één keer tegen een ploeg uit Oostenrijk deze eeuw. Daarvoor moeten we niet erg ver terug in de tijd, LASK legde Antwerp begin november dit jaar over de knie. Het werd 0-1 voor de Oostenrijkers.

Hierdoor staan Antwerp en LASK gedeeld eerste in de groep met zes punten. Een leidersplaats die ze ook nog eens delen met Tottenham, spanning troef dus. De zenuwen van de Antwerp-supporter zullen dan ook strak gespannen staan. Mogelijk kan Antwerp die zenuwen wat controleren door terug te denken aan het seizoen 1992/93. Antwerp schaarde zich bij de laatste zestien van de UEFA beker voor bekerwinnaars, waarin werd het uitgeloot tegen het Oostenrijke Admira Wacker Mödling. Antwerp won de heenmatch met 2-4 en zou zich na een knotsgekke terugwedstrijd in Oostenrijk weten te plaatsen voor de kwartfinales. Antwerp zou uiteindelijk nog doorstoten tot de finale, waarin Parma te sterk was.

De overwinning tegen Mödling is echter één van de enige positieve herinneringen van Antwerp aan Oostenrijkse ploegen. Eén jaar na de overwinning moest Antwerp opnieuw Europees de wei in tegen een Oostenrijkse ploeg, Salzburg (het huidige Red Bull) toonde zich echter tweemaal te sterk. Antwerp moet echter niet wanhopen, in het seizoen 1974/75 wist Antwerp ook nog een Europees succesje te boeken in Oostenrijk.

De heenwedstrijd tegen Sturm Graz in de eerste ronde van de UEFA Cup werd nog met 2-1 verloren, Antwerp wist het echter nog recht te zetten aan De Bosuil. De terugwedstrijd eindigde op een 1-0 overwinning waardoor Antwerp zich wist te kwalificeren voor de volgende ronde. Onder leiding van coach Guy Thys werd Antwerp daarin echter uitgeschakeld door Ajax.

In totaal speelde Antwerp zeven keer tegen een Oostenrijkse tegenstander, daarin wisten ze twee keer te winnen, vijf keer werd er verloren. Een derde overwinning zou Antwerp alvast een heel eind op weg zetten richting een Europese lente.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wint Antwerp van LASK?

Ja
71%
Nee
29%
(91 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws