Martinez laat jongeren debuteren: met Onana staat zijn teller nu op 29

Martinez laat jongeren debuteren: met Onana staat zijn teller nu op 29

03-06-2022 17:00 Laatste update: 05-06-2022 16:22
38

Het openingsduel van de UEFA Nations League werd een vernedering van jewelste voor de Rode Duivels. In de Derby der Lage Landen zakte ons land tot op de bodem: 1-4. Schaars lichtpuntje was misschien nog dat Roberto Martinez het debuut van Amadou Onana inluidde. In totaal gunde hij nu al 29 nieuwkomers hun plek bij de Belgische nationale ploeg.

Sinds zijn aanstelling, intussen alweer bijna zes jaar geleden, deinsde Martinez er niet voor terug op opkomende talenten op het gepaste moment te brengen. Onder meer vaste waarden als Timothy Castagne, Youri Tielemans, Leandro Trossard en Hans Vanaken zetten onder zijn bewind hun eerste pasjes als Duivel. Aan het einde van 2021 voegde de Spanjaard daar nog enkele namen aan toe. In de eenvoudige WK-kwalificatiewinst tegen Estland (2-5) mocht Albert Sambi-Lokonga een kwartier invallen, terwijl Arthur Theate startte in het slotduel met Wales (1-1). Daar fungeerde Dante Vanzeir als invaller.

Ook bij de laatste interlandperiode, tot nu toe de enige van 2022, zat Martinez in 'debuut-modus'. Niet toevallig had hij toen enkel spelers geselecteerd die minder dan 50 caps op de teller hadden staan. Toch bleef het aantal debutanten nog enigszins beperkt met twee stuks. Orel Mangala (VFB Stuttgart) kwam in Ierland (2-2) tussen de krijtlijnen door Theate te vervangen. Enkele dagen later beleefde Siebe Van der Heyden, revelatie bij Union Saint-Gilloise, zijn kinderdroom. Hij mocht zelfs aan de aftrap verschijnen tegen Burkina Faso (3-0)!

Nummer 709
Inmiddels staat Martinez' teller dus op 27 debutanten. In de afgang tegen Nederland mocht Onana invallen bij de rust. Daarmee was hij de 709e speler die ooit uitkwam voor de Rode Duivels. De controlerende middenvelder van Lille OSC lijkt een man voor de toekomst. De komende wedstrijden kunnen ook Wout Faes en/of Loïs Openda nog hopen op een kdebuut.

Voor beide heren valt wel wat te zeggen. Faes kan mogelijk profiteren van de verjongingskuur die zich opdringt in de achterhoede. En na zijn boerenjaar in de Eredivisie heeft ook Openda mooie adelbrieven, al zat een debuut tegen Nederland er niet in door schorsing. Nog niet zo lang geleden kroonde Lukebakio zich trouwens tot de 700e Rode Duivel in de geschiedenis van het Belgische voetbal. 

De debutanten onder Roberto Martinez
Alexis Saelemaekers, Zinho Vanheusden, Leandro Trossard, Jérémy Doku, Christian Kabasele, Thomas Foket, Birger Verstraete, Youri Tielemans, Yari Verschaeren, Elias Cobbaut, Anthony Limbombe, Hans Vanaken, Brandon Mechele, Koen Casteels, Timothy Castagne en Benito Raman, Hendrik Van Crombrugge, Sebastiaan Bornauw, Joris Kayembe, Dodi Lukebakio, Hannes Delcroix, Charles De Ketelaere, Matz Sels, Albert Sambi-Lokonga, Arthur Theate, Dante Vanzeir, Orel Mangala, Siebe Van der Heyden en Amadou Onana.

No Poll