VP #IsDatWelZo: Krijgt Meunier zilveren of gouden Champions League–medaille?

VP #IsDatWelZo: Krijgt Meunier zilveren of gouden Champions League–medaille?

19-08-2020 11:45 Laatste update: 20-08-2020 00:30
11

In de rubriek ‘VP #IsDatWelZo?’ gaat VoetbalPrimeur.be op zoek naar antwoorden op prangende voetbalvragen. Dit keer speelt Thomas Meunier de hoofdrol. Ontvangt de Rode Duivel straks een Champions League-medaille?

Deze week plaatste PSG zich voor de finale van de Champions League. Voor het eerst in het bestaan van de club bereikte het die mijlpaal. PSG speelt zondag de finale van het Kampioenenbal. Bayern München fungeert als tegenstander van dienst. Het duel is LIVE te volgen op VoetbalPrimeur.be. Na de match kennen we de winnaar van de Champions League en weten we wie de gouden en zilveren medailles krijgt van het seizoen 2019 – 2020.

Meunier begon aan het seizoen bij PSG, maar zit al een tijdje bij zijn nieuwe club, Dortmund. Er was sprake dat Meunier het Champions League-avontuur met PSG mocht afwerken alvorens aan de slag te gaan in Duitsland, maar het kwam nooit zover. Meunier botste met Leonardo, de technische directeur van PSG, en had geen zin om nog langer in Parijse dienst te blijven.

Wat zegt de UEFA?
Maar is er nu een kans dat Meunier straks wel een Champions League-medaille mag ontvangen? Daarvoor kijken we eerst even naar het regelement van de UEFA. Ondanks dat de UEFA voor haast alles een regel heeft, is het op dit vlak redelijk vaag. Enkel in artikel 11.04 deelt de UEFA iets mee over de verdeling van medailles. De UEFA stelt dat het winnende team 40 gouden medailles krijgt om te verdelen. De verliezer van de finale krijgt 40 zilveren medailles. Buiten die 80 exemplaren worden er geen extra replica's gemaakt.

PSG krijgt zondagavond dus 40 medailles om te verdelen. De verdeelsleutel ligt in handen van de club zelf. Het is dus bijvoorbeeld niet zoals in de Premier League waarbij een speler minstens vijf matchen in actie moet komen om kans te maken op een medaille. Marcin Wasilewski liep zo destijds bij Leicester City een medaille mis bij de titel van The Foxes.

Meunier speelde dit seizoen trouwens vijf Champions League-duels met PSG. In de groepsfase miste hij de duels tegen Club Brugge en Galatasaray. En in de achtste finales speelde hij enkel de heenmatch. Tijdens de terugmatch was hij geschorst. De tegenstander in de achtste finale was … Dortmund.

Thomas Tuchel liet dit seizoen tot nu toe 24 spelers – inclusief Meunier – voor PSG in actie komen tijdens de Champions League. Ondertussen staan ook Tanguy Kouassi (2 matchen), Adil Aouchiche (0 matchen), en Edinson Cavani (3 matchen) niet langer meer op de Champions League-lijst van PSG. Toch mogen ze alsnog hopen op een medaille. En als hun contracten goed geregeld zijn ook op een extra bonus.

Conclusie: Meunier maakte deel uit van de Champions League-groep van PSG. Hij speelde de nodige matchen en er zijn voldoende medailles beschikbaar. Toch is het PSG dat het laatste woord heeft.