Analyse Club Brugge: jeugd laat zich zien, topspits blijft het probleem

Analyse Club Brugge: jeugd laat zich zien, topspits blijft het probleem

21-07-2020 11:45 Laatste update: 21:37
21

Over drie weken begint het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League. Club Brugge zit dan ook in volle voorbereiding. Voorlopig zijn er nog geen nieuwkomers, maar wat kunnen we al afleiden uit de oefenwedstrijden tegen Oud-Heverlee Leuven, Beerschot, KV Mechelen en KAA Gent? 

De jeugd is wakker
Club Brugge wil de komende jaren nog meer inzetten op de jeugd. Het heeft nog altijd een achterstand op de opleidingen van concurrenten als KRC Genk, Anderlecht en Standard, maar wil die kloof overbruggen.

In aanloop naar het nieuwe seizoen zijn er alvast kandidaten opgestaan voor speelminuten bij de A-ploeg. Siemen Voet is sterker teruggekomen uit Roeselare en staat zijn mannetje in de oefencampagne. Met Thomas Van Den Keybus zagen we ook een technisch vaardige speler op het middenveld. Belofte Youssouph Badji bleek dan weer de meest trefzekere aanvaller, wat ons brengt bij...

Zoeken naar dé spits
Het cliché wil dat je kampioen wordt met een uitstekende doelman en een uitstekende spits. Die doelman is er, maar wie wordt nu eigenlijk de onbetwiste basisaanvaller bij Club?

David Okereke en Michael Krmencik hebben samen bijna vijftien miljoen euro gekost, maar je kan niet zeggen dat één van de twee echt top speelt. Okereke scoorde twee keer tegen KV Mechelen en Krmencik toont de juiste mentaliteit, maar echt een goalgetter zoals Mbokani of David zien we nog niet bij Club. Met het oog op de Champions League mag zo iemand wel komen.

Diatta is er klaar voor
Krépin Diatta kan komend seizoen weer een sleutelspeler worden voor Club. Vooral tegen KAA Gent was het de Senegalees die voor heel wat gevaar zorgde. Klein minpunt: hij was wel de enige die echt voor een opening kan zorgen.

Emmanuel Dennis kampt nog altijd met blessureleed en zou ook een transfer in zijn hoofd hebben. Amadou Sagna, die terugkeert van zijn uitleenbeurt aan KV Oostende, lijkt nog niet klaar voor het grote werk. Het is dus belangrijk dat Diatta fit blijft én dat eventuele nieuwkomer Bright Osayi-Samuel meteen voor een meerwaarde kan zorgen.

Clement wil druk naar voor
Philippe Clement wil duidelijk dat zijn spelers in topvorm zijn dit seizoen, vooral dan conditioneel. We zagen in de oefenwedstrijden van Club opvallend veel collectieve druk naar voor, ook al lag het tempo uiteraard lager dan in wedstrijden met inzet.

Club Brugge laat op die manier wel heel wat ruimte in de rug. Vooral tegen KAA Gent zorgde dat wel voor problemen. Behalve Clinton Mata heeft Club niet echt een snelle verdediging. Club zal dus moeten uitkijken voor counters als het deze aanvallende tactiek blijft volhouden.

Vanaken en De Ketelaere knallen nog niet
De twee nummers tien van Club Brugge waren in de eerste wedstrijden nog niet nauwkeurig. Vanaken is een diesel en heeft altijd wat tijd nodig om in het ritme te komen. Ook bij Charles De Ketelaere zien we nu mogelijk dat verschijnsel. Hij kon zijn stempel nog niet drukken in het oefenprogramma.

Vanaken zal sowieso wél aan het seizoen beginnen, maar De Ketelaere moet vechten voor zijn plaats binnen het team. Voorlopig eist hij zijn basisplaats nog niet op.