Verheyen ziet tendens in Jupiler Pro League: ‘Slechts vijf Belgische trainers’

Verheyen ziet tendens in Jupiler Pro League: ‘Slechts vijf Belgische trainers’

15-06-2020 14:48
14

Er komen veel buitenlandse trainers naar de Belgische clubs. Ook analist en oud-trainer Gert Verheyen ziet een verandering in de Belgische hoogste klasse. Tegenover Het Nieuwblad geeft de voormalige Rode Duivel zijn mening.

“Clement, Dury, Vercauteren, Vanderhaeghe en Vrancken. Slechts vijf in 1A”, begint Verheyen. “Dat komt door de buitenlandse inbreng bij veel clubs. Iedereen heeft de mond vol over competenties en profielen, maar de keuze voor een trainer wordt veelal bepaald door wie je kent. En we leven in een tijd dat er op bestuurs­niveau amper geduld is.”

Er valt Verheyen ook iets op. De moderne trainer komt boven water. “De woordenschat die gebruikt wordt. Visie. Filosofie. Namedropping is populair. De KV Oostende-trainer heeft gewerkt met Timo Werner en Gnabry, de nieuwe coach van Standard met Antoine Griezmann. En het woord data hoort tegenwoordig ook in ieder discours.”

“Puur tactische terminologie sluipt er ook in. De nieuwe KVO-trainer gaat voor counterpressing. Weet je wie counterpressing speelt? Een ploeg die balbezit heeft. Want counterpressing is zo snel mogelijk de bal heroveren na eigen balverlies. Dus moet je wel de bal hebben. KVO is al twee seizoenen de slechtste in balbezit. Van de hele competitie”, aldus Verheyen.