Vertonghen blikt terug: 'Hij gaf me het gevoel dat ik de beste was'

Vertonghen blikt terug: 'Hij gaf me het gevoel dat ik de beste was'

15-05-2020 10:15
1

Op de vijftigste verjaardag van Frank de Boer haalt Jan Vertonghen in De Telegraaf herinneringen op aan zijn samenwerking met de coach bij Ajax. Het knalde vaak tussen de twee, maar daarmee kreeg De Boer Vertonghen wel op zijn allerbest in Amsterdam.

"De trainer wist dat ik op mijn best was als ik boos was. Dan floot hij bewust niet als er een overtreding op me werd gemaakt of gaf hij een corner expres aan de tegenpartij", zegt de verdediger van Tottenham Hotspur, die tussen 2010 en 2012 in de hoofdmacht van Ajax samenwerkte met De Boer. "Ik herinner me één training dat ik het zó met hem oneens was dat ik een bal de golfbaan bij Borchland op schoot. Van Frank moest ik die bal onmiddellijk halen, maar ik zei dat dit later wel kwam."

"Niet dus, en toen ik een kwartier later terugkwam, was ik witheet. Het was daarna waarschijnlijk mijn beste training ooit. Hij zag het lachend aan en maakte me later duidelijk dat ik dat niet nodig zou moeten hebben. Het was een wijze les, zoals hij me ook van mijn rouwmomentjes tijdens wedstrijden afhielp. Het was ontzettend fijn om met hem te werken", aldus Vertonghen, die bijzonder veel waardering heeft voor De Boer. "Hij gaf me het gevoel dat ik een van de beste centrale verdedigers van Europa was en daardoor voelde ik me supersterk. Qua prestaties werden het onder Frank mijn beste jaren bij Ajax."