Voetballers zullen niet meer mogen spuwen of knuffelen: Goede maatregel

Voetballers zullen niet meer mogen spuwen of knuffelen: "Goede maatregel"

26-04-2020 12:43 Laatste update: 17:33
31

De coronacrisis lijkt haar piek gehad te hebben, dus kijken heel wat sectoren voorzichtig uit naar de toekomst. In de voetbalwereld is dat niet anders. De komende jaren zou er wel eens heel wat kunnen veranderen inzake gezondheid en hygiëne. Michel D'Hooghe roept op om minder 'overbodig' fysiek contact te hebben.

In gesprek met De Zevende Dag ging D'Hooghe, oud-voorzitter van Club Brugge en de KBVB én huidig voorzitter van de Medische Commissie van de FIFA, in eerste instantie in op de gewoonte van het spuwen in het voetbal. "Ik denk dat dat er een beetje ingebakken zit, maar dat zal in de toekomst waarschijnlijk moeten veranderen", stelt D'Hooghe.

"Daar wordt wereldwijd over nagedacht. Vanuit mijn functie heb ik veel contacten met collega's van verschillende continenten en overal heerst er een ernstig scepticisme over de hervatting. Er is een ernstige vraag naar voorzichtigheid."

Eén van die ingrepen zou dus zijn om rochelen en spuwen te verbieden. "Ik denk dat dat een goede maatregel zou zijn. Of dat gemakkelijk in te voeren zal zijn, dat is nog een andere vraag", plaatst D'Hooghe een kanttekening. Een idee zou kunnen zijn om spuwen te bestraffen met een gele kaart. "Dat is best mogelijk in de toekomst, want hoe dan ook is het niet hygiënisch", houdt onze landgenoot de kelk in het midden.

Wat met doelpunten vieren?
Niet enkel het spuwen verhoogt de kans op besmetting, ook het veelvuldige fysieke contact bij voetbal draagt daar toe bij. De eigenheid van het voetbalspel kan je uiteraard niet veranderen, maar wat met omhelzingen na doelpunten? Zal ook die 'traditie' op termijn moeten verdwijnen?

"Zoals de toestand vandaag is, is het uitgesloten om dat te doen", is D'Hooghe duidelijk. "De vraag is hoe de toekomst zal evolueren. Ik ben Madame Soleil niet, ik heb geen glazen bol. Ik hoop dat we weer in een toestand zullen komen waar menselijke gedragingen mogelijk zijn. Dat is momenteel zeker niet het geval."