Barcelona snel richting de afgrond: Risico's waren al groot, maar zijn nu enorm

Barcelona snel richting de afgrond: "Risico's waren al groot, maar zijn nu enorm"

13-04-2020 14:55
9

FC Barcelona stevent af op de financiële afgrond onder leiding van het huidige bestuur. Dat stelt kandidaat voor het voorzitterschap van Barça Victor Font, die door Xavi gesteund wordt in zijn strijd om het presidentschap.

"We waarschuwen de Barça-leden nu al een tijdje dat de club op weg is naar de 'perfect storm'", stelt Font. "Het moet de beste generatie voetballers in de historie van de club vervangen, het moet het Espai Barça-ontwikkelingsproject bouwen en financieren, en het moet het opnemen tegen clubs met ongelimiteerde financiële middelen." Nu de coronacrisis is uitgebroken blijkt hoe financieel wankel Barcelona staat. "De risico's waren al groot, maar zijn nu enorm geworden. We zitten in het midden van een pandemie die iedereen zal raken, ook in sport."

De afgelopen weken is er veel onrust binnen de club. Eerst waren daar de stroef lopende onderhandelingen met de spelersgroep over het inleveren van 72 procent van het salaris, waarbij voorzitter Josep Maria Bartomeu (foto) ten onrechte liet doorschemeren dat een aantal belangrijke spelers dat niet wilden. Vervolgens stapten zes bestuursleden op omdat zij het niet eens zijn met de ingezette koers van Bartomeu.

"Dit is niet een recent probleem", zegt Font. "We hebben de veroordeling van de club in de zaak-Neymar gezien, de conflicten tussen medewerkers en spelers met het bestuur... We moeten vanaf nul beginnen. Het managementmodel dat ons tot de beste multi-sportclub van de wereld heeft gemaakt, werkt niet langer. Het gebrek aan transparantie, meer omzet maken dan wie dan ook maar ook meer uitgeven dan wie dan ook, spelers vlak voor de deadline moeten verkopen omdat de begroting anders niet sluit. Het werkt niet meer", aldus de rivaal van Bartomeu bij de verkiezingen die volgend jaar zullen plaatsvinden.