Elke goed- of afkeuring van een licentiedossier moet publiek worden

"Elke goed- of afkeuring van een licentiedossier moet publiek worden"

Gepubliceerd: dinsdag 7 april 2020 om 15:33di 07-04-2020 om 15:33

Laatste update: dinsdag 7 april 2020 om 15:40di 07-04-2020 om 15:40

Woensdag worden de proflicenties uitgedeeld. Onder andere KV Oostende vreest nog uit de boot te vallen. Journalist Peter t’Kint verklaart bij Sport/Voetbalmagazine waarom clubs niet moeten hopen op een mildere aanpak door de coronacrisis.

Volgens t’Kint zijn de licenties “een stresstest voor clubs om te zien of ze het nog allemaal aankunnen”. Hierdoor kan elke club aantonen dat het financieel gezond is. Elke club moest in februari zijn dossier in orde hebben, maar dat roept bij de journalist enkele vragen op.

t’Kint benadrukt dat er in februari nog amper sprake was van een coronacrisis, laat staan van alle maatregelen die vandaag aan de orde zijn. “In principe zou deze crisis geen impact mogen hebben in de keuze om een ploeg al dan niet een licentie toe te kennen. Maar wat zijn principes want wat is de realiteit?”

De journalist vervolgt zijn relaas met twee prominente vragen die belangrijk zullen zijn voor het toekennen van de licenties: de impact op het huidige seizoen en de impact op het volgende seizoen. “Wordt er nog gespeeld? Met of zonder toeschouwers? Wat met het restje televisiegeld dat nog moet worden uitbetaald? Haken sponsors, die in februari nog werden verrekend in het budget bij het indienen van de dossiers, volgend seizoen af?”, vraagt t’Kint zich luidop af.

Ondanks die vragen heeft de journalist ook een duidelijke wil. “Transparante communicatie van de licentiecommissie over haar besluitvorming is een hoop, een vraag van de clubs”, schrijft hij. Hij doet in dat kader een heldere oproep: “Elke goed- of afkeuring van een dossier, of elke vragenstelling bij een dossier, zou eigenlijk publiek moeten worden. Dan hebben u en ik zicht op hoe ploegen hun zaak runnen, en moeten we er niks achter zoeken, waarom deze club met grote tekorten morgen wél en een andere met misschien minder tekorten géén licentie krijgt.”

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws