Amerikaanse justitie beschuldigt FIFA van omkoping en publiceert document

Amerikaanse justitie beschuldigt FIFA van omkoping en publiceert document

Gepubliceerd: dinsdag 7 april 2020 om 08:34di 07-04-2020 om 08:34

De Amerikaanse justitie heeft de FIFA beschuldigd van omkoping. Dat melden Amerikaanse media. Jarenlang is er onderzoek gedaan naar de toewijzing van het WK 2018 in Rusland en het WK 2022 in Qatar.

Er hangt een zweem van mysterie rond beide landen, omdat zij de WK's niet op eerlijke wijze verkregen zouden hebben. De Amerikaanse justitie heeft een document gepubliceerd waarin Rusland en Qatar worden verdacht van omkoping. Zij zouden FIFA-bobo's miljoenen hebben toegeschoven zodat ze op hun land zouden stemmen. Het zou gaan om vijf FIFA-leden.

De Argentijn Julio Grondona, de Braziliaan Ricardo Teixeira en de Paraguyaan Nicolás Leoz komen in het document naar voren als omgekochte FIFA-leden voor het WK in Qatar. Van het drietal leeft alleen Teixeira nog. Hij kan niet worden berecht omdat Brazilië geen uitleveringsverdrag heeft met de Verenigde Staten. Jack Warner uit Trinidad en Tobago en Ralf Salguero uit Guatemala zouden hebben gestemd op Rusland.

Ook bestuurders Hernan Lopez en Carlos Martinez van tv-zender FOX worden door de Amerikaanse justitie, dat in totaal 17 partijen aanklaagt, verdacht. Volgens de aanklager hebben zij miljoenen dollars betaald aan Zuid-Amerikaanse voetbalofficials. In ruil daarvoor kregen zij de uitzendrechten van de Copa Libertadores en de WK's van 2018 en 2022. De advocaten van Lopes en Martinez ontkennen de aantijgingen. 

Zowel FOX als Disney, dat vorig jaar maart de overname van FOX afrondde, wilde tegenover de New York Times niet reageren.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws