Update: FIFA bevestigt richtlijnen voor spelerscontracten en transferperiode

Update: FIFA bevestigt richtlijnen voor spelerscontracten en transferperiode

Gepubliceerd: zaterdag 4 april 2020 om 09:30za 04-04-2020 om 09:30

Laatste update: dinsdag 7 april 2020 om 18:48di 07-04-2020 om 18:48

De FIFA gaat het mogelijk maken dat contracten na 30 juni doorlopen en dat de transferperiode opschuift. De wereldvoetbalbond heeft samen met de internationale cluborganisatie ECA en spelersvakbond FIFPro een aantal voorstellen op papier gezet.

Dat meldt Voetbal International. De aanbevelingen gaan over de aflopende spelerscontracten, reeds beklonken transfers en de komende transferperiode. De FIFA stelt dat aflopende contracten automatisch doorlopen tot de nieuwe einddatum van het seizoen. Daarmee kan onder meer de transfer van Ajax-spelmaker Hakim Ziyech naar Chelsea worden uitgesteld.

Als de seizoenen in de verschillende landen overlappen, dan krijgt de oude club voorrang. VI plaatst wel een belangrijke kanttekening bij het besluit van de FIFA: het gaat om richtlijnen tijdens de coronacrisis. De wereldvoetbalbond kan juridisch geen contractverlengingen verplichten en is afhankelijk van nationaal recht en collectieve afspraken.

Daarnaast mogen nationale bonden de transferperiode opschorten. De transferwindows in toplanden zouden daarmee dwars door de Eredivisie en Jupiler Pro League kunnen lopen, als die competities een streep zetten door het huidige seizoen en zoals gebruikelijk begin augustus aan de nieuwe jaargang beginnen.

De FIFA erkent dat zij bonden niets kunnen opleggen, maar enkel de voorwaarden scheppen. 'Wij zijn niet in staat om nationale bonden te instrueren of om te bepalen wanneer voetbal in elk land weer moet beginnen. Die beslissing moet door elke bond afzonderlijk worden genomen op advies van de nationale gezondheidsautoriteiten', valt te lezen in het document.

Eerder dreigde de UEFA nog met sancties als landen als België hun eigen plan trekken en het seizoen niet afmaken.

Update: De FIFA heeft de richtlijnen die onlangs al naar buiten kwamen om het seizoen uit te spelen dinsdag bekrachtigd. Als het aan de wereldvoetbalbond ligt worden spelerscontracten verlengd en de transferwindows verschoven. Vooral die eerste kwestie ligt gevoelig: de FIFA kan juridisch niet verplichten dat spelerscontracten langer door lopen. D

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws