UPDATE: Rusland tekent beroep aan tegen WADA-schorsing van vier jaar

UPDATE: Rusland tekent beroep aan tegen WADA-schorsing van vier jaar

Gepubliceerd: maandag 9 december 2019 om 12:00ma 09-12-2019 om 12:00

Laatste update: vrijdag 27 december 2019 om 23:41vr 27-12-2019 om 23:41

Wereldantidopingbureau WADA heeft Rusland gestraft met een internationale verbanning van vier jaar. Hierdoor kunnen de Russen onder andere niet meedoen aan het WK 2022 in Qatar.

Eerder werd er al bekend dat het WADA onderzoek deed naar illegale praktijken van Russische sporters. Nu maakt het bureau dus bekend dat men overgaat op passende maatregelen. Dit nadat een onafhankelijke onderzoekscommissie vast heeft gesteld dat er gesjoemeld is met data uit het dopinglaboratorium in Moskou. De onderzoekers hebben geconstateerd dat er zo’n tienduizenden testresultaten zijn gemanipuleerd of verwijderd.

De autoriteiten zijn naar aanleiding van deze constateringen overgegaan op het uitdelen van een fikse straf. De Russen worden de komende vier jaar geweerd van het internationale sportpodium. Men is zodoende niet welkom op het WK 2022 in Qatar en ontbreekt ook op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. De Russen kunnen nog in beroep gaan tegen het besluit. Ze hebben 21 dagen de tijd om dit te doen bij het hoogste rechtsorgaan in de sport, het internationaal sporttribunaal CAS.

Update: Rusland gaat in beroep tegen de schorsing van vier jaar die het kreeg opgelegd van het wereldantidopingbureau WADA. Dat geeft Svetlana Zjoerova aan, geciteerd door persbureau TASS. "We moeten vechten voor onze atleten", geeft zij aan. Mocht het beroep worden afgewezen is Rusland er niet bij op het WK van 2022 in Qatar.

Update 2: Rusland heeft vrijdag officieel beroep aangetekend tegen de opgelegde schorsing van vier jaar, zo maakt directeur Yuri Ganus van het Russische antidopingagentschap RUSADA bekend. "We hebben het WADA officieel op de hoogte gesteld van het feit dat we het niet eens met de bevindingen zijn." Vreemd genoeg geeft de directeur ook aan dat hij weinig zin ziet in het aangetekende beroep. "Het is praktisch onmogelijk de schorsing aan te vechten. Daarnaast zie ik liever dat Rusland de straf accepteert, de fouten inziet en plannen maakt om tot hervormingen te komen." Mocht Rusland het beroep verliezen, is de laatste oplossing om te stappen naar het onafhankelijke sporttribunaal CAS.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Een terechte straf?

(164 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws