Verandert Club Brugge best naam van Jan Breydelstadion? Hij was een leugen

Verandert Club Brugge best naam van Jan Breydelstadion? "Hij was een leugen"

27-09-2019 19:50
46

Club Brugge en Cercle Brugge werken al jaren hun thuismatchen af in het Jan Breydelstadion. De thuishaven van de ploegen is vernoemd naar de Brugse held Jan Breydel. Maar volgens Lisa Demets was Breydel helemaal geen held van de stad.

Uit het doctoraat van Demets blijkt dat Jan Breydel destijds in 1302 geen held bij de Gulden Sporenslag was. "Het is niet de grootste leugen die toen gefabriceerd is, maar het is wel een leugen die heel succesvol was", aldus Demets in Nieuwe feiten op Radio 1.

Tot nu toe werd aangenomen dat Breydel een aanvoerder van de Vlaamse troepen was tijdens de Brugse Metten en de Gulden Sporenslag. Mede door hem zouden de Vlamingen het (rijke) Franse leger van koning Filips IV verslagen hebben. "Er is geen enkel bewijs dat een Jan Breydel ook werkelijk kapitein was van de Brugse Metten of de Gulden Sporenslag", aldus Demets.

Pieter de Coninckstadion
Volgens Demets werd de cultstatus van Breydel later in de middeleeuwen verzonnen. Pieter de Coninck, die nagenoeg altijd in één adem met Breydel wordt genoemd, is volgens Demets wel een echte held. "Idealiter wordt het Jan Breydelstadion het Pieter de Coninckstadion. Maar misschien kan het nieuwe voetbalstadion in Brugge, als het er ooit komt, het Pieter de Coninckstadion worden."