Maak kennis met Jackie Groenen, de Nederlandse ster die Red Flame wilde zijn

Maak kennis met Jackie Groenen, de Nederlandse ster die Red Flame wilde zijn

Gepubliceerd: dinsdag 25 juni 2019 om 07:15di 25-06-2019 om 07:15

Laatste update: dinsdag 25 juni 2019 om 12:31di 25-06-2019 om 12:31

Het WK voor vrouwen is momenteel in volle gang. De Red Flames zijn helaas niet van de partij. Toch staat er dinsdag een 'Belgische' in de achtste finales van het WK, namelijk Jackie Groenen. Groenen neemt het met Nederland op tegen Japan.

Vlak voor haar geboorte verhuisden de ouders van Groenen naar ons land. Ze vestigden zich in Poppel, een plaatsje net over de Nederlandse grens. Toch beviel de moeder van Groenen van Jackie in het Nederlandse Tilburg. Dat was niet de bedoeling, maar kwam wel zo uit door complicaties.

Groenen had al snel de voetbalmicrobe te pakken. Samen met haar zus Merel werkte Groenen aan haar techniek. Het Duitse SG Essen merkte haar talent op en Groenen kon er haar profdebuut maken. Nadien trok ze naar een andere club uit de Bundesliga, Duisburg. Met die ploeg speelde ze een keertje in ons land en kwamen de Red Flames plots dichtbij.

Groenen en de Red Flames
Bondscoach Ives Serneels vroeg Groenen om voor België te kiezen. Omdat de Oranje Leeuwinnen opdat moment nog ver weg waren, ging Groenen op het voorstel in. Ze vroeg een Belgisch paspoort aan en maakte Belgische trainingskampen mee. Helaas voor ons land gooide de FIFA toen roet in het eten.

Groenen in 2014, toen nog met een Belgisch accent

Groenen had immers met Nederland meegedaan op een EK tot 17 jaar zonder dat ze een dubbele nationaliteit had. Van de FIFA mocht ze daarom niet uitkomen voor ons land. Groenen zag heel even haar droom om EK's en WK's te spelen in duigen vallen, maar nam het heft in eigen handen. Ze belde Nederlandse bondscoach Roger Reijners op om te zeggen wie ze was en dat ze nu voor Oranje wilde spelen. Reijners negeerde haar.

Daarna kwam bij Nederland Arjan van der Laan aan het roer. Die riep Groenen voor een eerste keer op, maar deed amper een beroep op haar. Gelukkig voor Groenen kwam een half jaar voor het EK 2017 Sarina Wiegman bij Oranje de plak zwaaien. Tussen die twee klikten het wel. Groenen werd basisspeler en won het EK.

Vanaf volgend seizoen komt Groenen uit voor Manchester United, maar eerst probeert ze met Nederland – en helaas niet met België – het WK te winnen. De volgende opdracht voor de Oranje Leeuwinnen is Japan, de ploeg die vier jaar geleden Nederland uitschakelde op het WK en het land van haar grote vriendin Kumi Yokoyama.

Poll

Denk je dat Nederland het WK gaat winnen?

(97 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws