Hoe nu verder? Hoogleraar stelt praktische maatregel voor

Hoe nu verder? Hoogleraar stelt praktische maatregel voor

Gepubliceerd: donderdag 11 oktober 2018 om 09:00do 11-10-2018 om 09:00

De bom is gebarsten in het Belgische voetbal. Hoe het nu verder zal gaan, weet nog niemand. Maar hoe kunnen we fraude in het Belgische voetbal voortaan voorkomen? Professor Michel Maus geeft op Sporza alvast een voorzet. 

'Een van de maatregelen die de overheid zou kunnen nemen is de profclubs onderwerpen aan de witwaswet. Dit zou dan betekenen dat voetbalclubs net als pakweg banken, verzekeringsmakelaars, cijferberoepers, advocaten, notarissen en vastgoedmakelaars de verplichting hebben de witwascel in te lichten wanneer zij met dubieuze transacties worden geconfronteerd', stelt de hoogleraar aan de VUB en advocaat gespecialiseerd in fiscaal recht voor.

'Zoals de ervaring met de banksector heeft reeds aangetoond, heeft dit een sterk preventief effect, waardoor makelaars en investeerders twee keer zullen nadenken alvorens vreemde financiële operaties voor te stellen. Daarnaast zou ook een klokkenluidersregeling een welgekomen maatregel zijn, zodat mensen van binnenuit, met garanties op rechtsbescherming, bepaalde praktijken aan de kaak kunnen stellen', gaat Maus verder. 

Maak sport zuiverder
De hoogleraar hoopt alvast op betere tijden. 'Hopelijk is de actie van het federaal parket nu het startschot voor de overheid en de voetbalwereld zelf om maatregelen te nemen om de sport terug veel zuiverder te maken, en dubieuze makelaarspraktijken aan te pakken. Om het nog eens met de wijze woorden van wijlen Johan Cruyf nog te zeggen: “Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt”. Wie ben ik om hem tegen te spreken.'

Lees ookDe gebarste bom in het Belgische voetbal, alles wat je moet weten

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws