De UEFA-ranking: Turkije en Nederland achtervolgen vlak achter België

De UEFA-ranking: Turkije en Nederland achtervolgen vlak achter België

Gepubliceerd: vrijdag 21 september 2018 om 07:00vr 21-09-2018 om 07:00

Dinsdag begint de groepsfase van de Champions League. Donderdag rolt ook de bal in de groepsfase van de Europa League. In de twee toernooien doen nog vier Belgische clubs mee. Club Brugge, Anderlecht, Standard en KRC Genk zetten de aanval in op Oekraïne. Terwijl de Turkse ploegen afgehouden moeten worden.

Momenteel staat ons land op de negende plaats in de UEFA-ranking. Dat is goed, want de eerste tien landen krijgen een rechtstreeks ticket voor de Champions League.

UEFA-ranking aan het begin van dit seizoen

België telt momenteel 34.700 punten. Daar zijn de verzamelde punten van dit seizoen al bij. Oekraine heeft nog amper 400 punten meer. Bij de start van dit seizoen was dat nog 2.633 punten meer. Onze concurrent zag een beter seizoen (2013-2014) wegvallen en pakte 700 punten minder tijdens de voorrondes. Twee clubs van de vijf clubs uit Oekraïne sneuvelden al. Terwijl België alleen afscheid moest nemen van KAA Gent.

De UEFA-ranking op 17 september 2018

Plaats nummer zeven is nog altijd heel ver weg voor ons land. Portugal telt momenteel 39.832 punten. Het heeft wel nog maar drie deelnemers in de hoofdtoernooien.

Het Turkse gevaar
Wel moet België opletten voor Turkije. Momenteel hebben de Turken 3.700 punten minder dan ons land, maar dat kan snel veranderen. In de groepsfase van de Europa League is het immers drie keer België versus Turkije. Anderlecht moet aan de bak tegen Fenerbahçe. Genk treft Besiktas. En Standard speelt tegen Akhisarspor. Belgische nederlagen zouden dus dubbel zo duur zijn.

Oranje (klimt naar) boven
In de achtergrond is Nederland momenteel goed bezig. Onze buren begonnen aan het seizoen op plaats veertien, maar staan ondertussen al op plaats elf. Dat heeft alles te maken met Ajax en PSV. Beide clubs konden zich via de voorrondes plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.

Toch moeten wij momenteel nog niet wakker liggen van Nederland. In de groepsfase van de Europa League ging het immers fout voor de drie Nederlandse deelnemers. Daarbij heeft PSV het niet getroffen met de loting voor de Champions Leauge. Oostenrijk (twaalfde plaats) en Denemarken (dertiende plaats) vormen ook nog lang geen bedreiging voor België.

Conclusie
België staat er nog minstens één jaar goed voor. Toch wordt het een cruciaal jaar voor ons land. Vorig jaar pakten de Belgische clubs amper 2.600 punten en dat gaat ons nog vier seizoenen achtervolgen. Vooral de duels tegen de Turkse clubs moeten gewonnen worden, willen we minstens negende blijven en jacht maken op Oekraïne.

Update 21/09, 07.00: Enkel KRC Genk heeft ervoor gezorgd dat de coëfficiënt van België een beetje omhoog gaat. De ploeg van Philippe Clement won met 2-0 van Malmo. Voor dichtste achtervolger Turkije heeft enkel Besiktas goede zaken gedaan met een 3-1 overwinning tegen Sarpsborg.

Voor Oekraïne speelde Shakhtar in de Champions League 2-2 gelijk tegen Hoffenheim en ook Dinamo Kiev deelde de punten in de Europa League (2-2 vs Astana). Zo blijft het spannend en zijn de duels tegen de Turkse clubs nog steeds belangrijk. Voor Nederland deed Ajax zeer goede zaken door in de Champions League met 3-0 te winnen van AEK Athene.

* foto's: Bert Kassies

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vandaag viert @rscanderlecht de 112e verjaardag! Welke speler en welk moment zal jij nooit vergeten?! #RSCA #RSCAnderlecht #Anderlecht #JPL #VanHimst #Lukaku #Kompany #Scifo #Zetterberg

A post shared by VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie) on

Poll

Hoeveel Belgische clubs overwinteren dit seizoen?

(777 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws